...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Dzień jabłka - Wiedeński Apfelstrudel

Kiedy tylko przeczytałam o Dniu Jabłka na blogu Tatter, natychmiast (pewnie jak większość qulinarnych blogowiczek i blogowiczów) zaczęłam szukać przepisu na danie, które podkreśliłoby urodę tego popularnego owocu. W ogóle nie brałam pod uwagę wytrawnych przepisów z jabłkami, przez co miałam właściwie ułatwione poszukiwania, bo wiedziałam, że ma być to coś słodkiego. Na początku byłam skłonna do przygotwania prostego Crumble jabłkowego, ale uprzedził mnie Olcik z internetowej cukierenki Olcika. Szukałam, szukałam i znalazłam ;)...

 Od dawna miałam ochotę przygotować wiedeński Apfelstrudel na który przepis znalazłam w wydaniu specjalnym "Mojego gotowania" - "34 ulubione dania krok po kroku". Przepis, mimo, że wydaje się prosty wymaga sporo zachodu (szczególnie z krojeniem jabłek), co możecie zresztą sami sprawdzić. Warto jednak pokusić się o jego zrobienie, choćby po to, by poczuć choć szczyptę niezwykłych smaków Wiednia!

 Mnie owy przysmak niezwykle zaskoczył, bowiem łączą się w nim smaki słodkich owoców i słonawego ciasta. Razem tworzą niezwykły duet przepleciony rodzynkami i orzechami... Mmm... Spróbujcie!

Wiedeński Apfelstrudel

Składniki:

NADZIENIE:

1 i 1/2 kg jabłek

sok z cytryny

5 dag namoczonych w wodzie lub rumie rodzynek

5 dag orzechów włoskich

1/2 szkl. (100 g) cukru

2 opakowania cukru waniliowego

łyżeczka mielonego cynamonu

10 dag masła

2 szklanki bitej śmietany (ja użyłam domowej "Śnieżki")

6 łyżek (80 dag) bułki tartej

szczypta soli

CIASTO:

1 i 1/2 szkl. mąki tortowej (25 dag)

płaska łyżeczka soli

jajko

łyżka octu jabłkowego

5 dag stopionego masła

łyżka oleju słonecznikowego

tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

NADZIENIE: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne , każdą cząstkę pokroić na płatki grubości ok. 2-3 mm. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym i zwykłym. Delikatnie wymieszać z rodzynkami, cynamonem i szczyptą soli. W rondelku roztopić 8 dag masła, dodać bułkę tartą i lekko ją przyrumienić. Wystudzić.

CIASTO: Ubić emulsję z pół szklanki ciepłej wody, roztrzepanego jajka, octu, soli, połowy roztopionego masła i oleju. Dodać przesianą mąkę i zagniatać, aż ciasto przestanie się lepić do rąk (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody). Ulepić kulę,  posmarować ją pozostałym masłem i przykryć miską. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Przełożyć na opruszoną mąką serwetę i rozciągać dłońmi w różnych kierunkach. Grube brzegi odciąć nożyczkami. Powinna powstać płachta wielkości koła od roweru.

NA POWIERZCHNI 2/3 ciasta rozsmarować tartą bułkę z masłem, pozostawiając spory wolny margines. Szybko rozłożyć nadzienie . Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z orzechami i ułożyć na warstwie jabłek z rodzynkami. Unosząc w górę brzegi serwety , zwijać rulon w kierunku wolnej od nadzienia części ciasta. Gotowy strudel ułożyć zlepieniem do dołu po przekątnej lub zwinąć jak rogal na blasze, wyłożonej natłuszczonym pergaminem.

STRUDEL obficie posmarować masłem. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 200 stopni. Posypać cukrem pudrem. Można podawać na ciepło (jestem zwolenniczką tej wersji, ale na zimno też świetnie smakuje!).

niedziela, 28 września 2008, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
2008/10/03 09:08:22
Nigdy nie piekłam,nigdy nie jadłam-ale chetnie bym zjadla!
Durszlak.pl