...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Kluski na parze vel pampuchy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

To moja pierwsza propozycja polskiej potrawy. Przepis na kluski na parze ("wg Cioci Godziszewskiej") zaczerpnęłam z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz. Pampuchy są proste w przygotowaniu, idealnie nadają się do wszystkiego (można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono), a ja uwielbiam je za słodki, drożdżowy posmak...

Pampuchy

Składniki:

2 czubate szkl. doskonałej pszennej mąki

2 żółtka (ja dodaje jedno jajko)

2 dag drożdży

2 łyżki płynnego masła

szczypta soli

2 płaskie łyżki cukru

szkl. mleka

 

Przygotowanie:

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki wymieszać rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodać żółtka, sól, mąkę, wyrobić lekkie ciasto, dodać masło - wyrabiać jeszcze przez chwilę. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na zgrabne części (jak na bułeczki :)), lekko wyrabiamy przez minutę i zostawiamy na tacy opruszonej mąką do wyrośnięcia.

Szeroki garnek napełnić do połowy ciepłą wodą, przykryć złożoną kilkakrotnie  gazą, umocować na brzegu, związując mocną tasiemką. Gdy woda w naczyniu się zagotuje, kładziemy na przygotowanej gazie (po kilka) wyrośnięte kluski, przykrywamy wysoką pokrywką i "parujemy" przez 5-7 min (w zależności od wielkości klusek).

Z tej ilości składników wychodzi (w zależności od wielkości klusek) - ok. 30 szt. 

                              

wtorek, 04 listopada 2008, nette7

Komentarze
2008/11/05 10:14:59
Uwielbiam je, a tak naprawde takie domowe jadłam raz, jako maly dzieciak na wakacjach na wsi i dotąd pamiętam, jak bardzo mi wtedy smakowały. Na pewno je zrobię z ciekawości by zobaczyć, jak będa mi smakować teraz. :-)
Pozdrawiam :-)
-
2008/11/06 12:52:03
Ślicznie Ci urosły te pampuszki :)
-
2008/11/21 17:49:26
Ja też nie jadłam ich już wieki. Jak byłam mala jadłam pampuchy u babci, pospasne cukrem. Przepis zapisuje i na pewno niebawem wypróbuję :)
Pozdrawiam
-
Gość: , geb146.internetdsl.tpnet.pl
2010/03/14 18:37:27
SA PYSZNE
-
2010/04/02 00:18:25
Odkąd znalazłam ten przepis zdąrzyłam już w tym tygodniu dwa razy robić pampuchy. Pamiętam wakacje na wsi, kiedy to z rodzeństwem zbieraliśmy jagody, a później z niecierpliwością czekaliśmy na babcine pampuchy. Niestety nie miałam jagód, po za tym z mrożonymi to już nie to samo. Ale takie z kawałeczkami kwaśnego jabłka, czy też marmoladą w środku również były bardzo smaczne.
-
2010/04/02 23:55:07
Bardzo się cieszę, że Wam smakują :)
-
Gość: klucha, 109.243.213.20*
2010/04/18 10:50:00
z owocami one tak nie smakuja. z wolowinka i sosikiem to jest pysznosc. tak robila moja babcia a teraz ja robie. pychota
-
Gość: wlhonline, 188.146.174.36.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/04/28 03:07:01
Mniam! Wyszły pyszne, udało mi się zrobić je z nadzieniem (powidła) choć nie było łatwo - trudno się formuje je kiedy w środku są wilgotne. Jeśli kogoś to interesuje, podzielone ciasto ugniatałem tak, by w środku zostawić "górkę" (chodzi o to, by za cienkie ciasto nie przerwało się), i na nią kładłem powidła. Jakoś dało radę zawinąć :)

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!!!
-
2012/06/12 16:18:54
ja robiłam dzisiaj z tego przepisu, ale dodałam jeszcze szklankę mąki i pół szklanki mleka bo wydawało mi się mało tego ciasta i dobrze zrobiłam bo z mojej porcji wyszło ok 30szt. na czteroosobową rodzinę to w sam raz, mój syn 17tatek zjadł 12szt. Robiłam je na szmatce czyli wykorzystałam starą poszewkę, obwiązałam wokół garnka sznurkiem,przykryłam głębokim talerzem z duraleksu i gotowe,wyszły bardzo dobre polecam przepis
-
2012/06/12 16:19:29
ja robiłam dzisiaj z tego przepisu, ale dodałam jeszcze szklankę mąki i pół szklanki mleka bo wydawało mi się mało tego ciasta i dobrze zrobiłam bo z mojej porcji wyszło ok 30szt. na czteroosobową rodzinę to w sam raz, mój syn 17tatek zjadł 12szt. Robiłam je na szmatce czyli wykorzystałam starą poszewkę, obwiązałam wokół garnka sznurkiem,przykryłam głębokim talerzem z duraleksu i gotowe,wyszły bardzo dobre polecam przepis
Durszlak.pl