...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na pierogi (uniwersalne)

 

 Bardzo elastyczne i miękkie, można je przygotować kilka godzin wcześniej.

Ciasto na pierogi

składniki:

2 ½ szklanki mąki ( z lekkim czubkiem)
1 jajko
½ szklanka letniej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
mąka do posypania stolnicy

Przygotowanie:

Ciasto dobrze wyrobić mikserem ze specjalną końcówką lub ręcznie. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką. Dzielimy na trzy części. Każdą po kolei wałkujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy farszem, zlepiamy brzegi, karbujemy je palcami. Tak przygotowane pierogi gotujemy, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Od chwili gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy przez 5-6 minut ( czas gotowania  zależy od wielkości pierogów).

czwartek, 04 grudnia 2008, nette7

Durszlak.pl