...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Oponki drożdżowe

  Kiedy są jeszcze ciepłe dosłownie rozpływają się w ustach, kolejnego dnia stają się bardziej "mięsiste" (co nie znaczy mniej smaczne!), a za każdym razem smakują wybornie! :) 

Oponki drożdżowe (ok. 30 szt.)

 Składniki:

1/2 szkl mleka
1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru
ok. 40 g świeżych drożdży                                                                                                                                     2,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
4 łyżki masła

Przygotowanie:

 Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Przy pomocy specjalnych nakładek do ciasta misować je 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki- powinny podrosnąć ok. 40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy (w 190 stopniach). Oponki polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem....;)

           

niedziela, 22 lutego 2009, nette7

Komentarze
2009/02/22 21:06:15
Najbardziej podoba mi się opcja w czekoladzie, chętnie wypróbuje ten przepis. Ślicznie prezentują się na zdjęciach, wprost nie sposób się oprzeć :)
-
2009/02/22 23:43:56
Ale cudowne pączusie! I ta polewa :)
Dużo bym dała, że taki jeden rozpuścił się w moich ustach :)
-
2009/02/23 12:35:21
Pyszne oponki :). A ta błyszcząca polewa... Ale pyszne muszą być! Chętnie bym jednego porwała i sobie zjadła :). Mniam...
-
2009/02/23 16:49:26
A miałam nadzieję, że już żadne pięknościowe pączki, czy oponki mnie nie dopadną. ;-) Aj! Znów będą za mną chodzić. :)
-
2009/03/01 15:17:17
Oj kurczę ,ale kusisz!:D
Durszlak.pl