...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Indyk pieczony w całości- pierwsze starcie

        

Nie znalazłam przepisu, który odpowiadał by mi w 100%. Dlatego przeszukawszy fora i róóóżne strony, a do tego stertę gazet qulinarnych, zainspirowana i wierząca w swoje możliwości, wyruszyłam do kuchni. Tak, tak, w takich okolicznościach pokonanie zaledwie kilku metrów było nie lada wyprawą, mającą się skończyć dla 3,5 kg ptaka wizytą w piekarniku... ;).

 Efekt? Pyszne, soczyste mięso, lekko ostre. Doskonałe! A pracy zaledwie 20 minut ;)

Indyk pieczony

Składniki:

  • 1 duży indyk, świeży lub rozmrożony (ok. 3,5- 4 kg)
  • 4 marchewki
  • 2- 3 duże buraki
  • 1 por (bez zielonej części)
  • 1 sparzona cytryna
  • 4 średnie, czerwone cebule
  • duża główka czosnku
  • garść drobno posiekanej pancetty labo tłustego boczku
  • ok. 70 g masła
  • czerwona papryka w proszku, słodka i ostra
  • sól
  • majeranek
  • duuużo zapału i chęci

Przygotowanie:

 Indyka oczyścić, umyć, natrzeć solą i włożyć do lodówki na noc (8-12 godzin).

Następnego dnia: Marchewki umyć, obrać, przekroić na pół wzdłóż i położyć na dużej, metalowej blasze (prostokątnej, do ciasta). Na marchwiach ułożyć indyka, piersią do góry. Główkę czosnku przekroić na pół (bez obierania) przebijając się przez wszystkie ząbki czosnku, cytrynę ponakłuwać wykałaczką, buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, pora pokroić w plastry (1-2 cm), cebule obrać, przekroić na pół, włożyć w indyka razem z boczkiem. Jeżeli jakieś warzywa się nie zmieszczą ułożyć je wokół drobiu. Indyka związać grubą nicią (zobacz: TUTAJ). Posypać go majerankiem i papryką (słodką i ostrą)- im więcej, tym lepiej ;)- lekko rozetrzeć. Masło pokroić na plasterki i włożyć pod skórę na piersiach i udkach.W pierś wbić termometr do mięsa (ale nie jest to konieczne). Indyka przykryć folią aluminiową (niezbyt dokładnie) robiąc otwór na termometr. Piec w ten sposób przez kwadrans w 230 stopniach. Potem zmniejszyć temperaturę, zdjąc folię i piec w 170 stopniach przez 20 minut na każde pół kg indyka (aż temp. na termometrze wskaże ok. 85 stopni) Ja piekłam ok. 2,5 godziny. Po upieczeniu wyjąc mięso z piekarnika i pozostawić na 15 minut. Smacznego ;)!

sobota, 09 stycznia 2010, nette7

Komentarze
Gość: , 109.79.169.12*
2011/04/25 12:29:29
dzis bede piekl pierwszy raz mysle ze bedzie dobrze pozdrowienia
-
Gość: margarita, qm140.internetdsl.tpnet.pl
2013/02/06 20:58:51
Według mojego uznania to te warzywa na blaszce pod indykiem się przypalą.Mam duże doświadczenia z pieczeniem kaczki i wiem co piszę.Najlepiej piec takie całości dosyć dużego drobiu w rękawie.Wychodzą cudownie i są soczyste,a nie wysuszone.
-
2013/02/08 22:18:54
Margarito, warzywa się nie przypalają dzięki sporej ilości płynów z mięsa, które spływają na spód blachy.
Zwróć uwagę na to, że rękaw "nadmuchuje się", więc może się okazać, że upieczenie naprawdę dużego indyka w rękawie nie będzie możliwe, ponieważ folia będzie dotykała boków piekarnika. Bardzo lubię pieczenie w rękawie, jednak wcale nie jest to niezbędne do uzyskania soczystego, kruchego mięsa.

Pozdrawiam i życzę odwagi :)
Durszlak.pl