...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami, na drożdżach.

 To bardzo łatwy i smaczny chleb. Zdrowy, bo z mąką żytnią i ziarnami. Co prawda nie jest na zakwasie, ale kiedy nie ma zbyt wiele czasu na wyrastanie to zawsze coś. Nie jest bułkowy, typowo pszenny, raczej lekko zbity, ale puszysty. Naprawdę niczego mu nie brakuje. Co ja pisze- pyszny jest!

Chleb pszenno-żytni, z ziarnami

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (np. typ 650)
  • 200 g mąki żytniej, jasnej
  • 10 g soli
  • 1 łyżka maku
  • 1 kopiasta łyżka (ok. 10 g) płatków owsianych
  • 20 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów żytnich+ do wysypania foremki
  • łuskane pestki dyni (ok. 70 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży
  • 430 ml wody

 Suche składniki bez cukru wymieszać w dużej misce. Dodać pokruszone drobno drożdże i zasypać cukrem, zalać wodą. Zostawić na chwilę. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, powinno być lekko klejące- charakterystycznie dla chleba z dodatkiem mąki żytniej. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 h.

 "Chleb" odgazować (wbić w nie energicznie pięść) i wyrobić przez chwilę, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki (keksowa- 25 cm). Zostawić do wyrośnięcia na 3 kwadranse. Włożyć do gorącego, nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piec 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać przez kolejne 40 minut.

poniedziałek, 04 stycznia 2010, nette7

Komentarze
Gość: Aga Vz, 74-131-106-65.dhcp.insightbb.com
2010/06/18 00:43:27
Zaraz sie biore do roboty. Gotowanie i pieczenie to moja przyjemnosc. Ale boje sie zrobienia tego zakwasu na zytni chleb. Wiec spowrotem do drozdzy, tylko tymczasowo.
-
Gość: , but163.internetdsl.tpnet.pl
2011/01/07 18:09:29
własnie robię chleb z tego przepisu.
niestety wychodzi mi bardzo twardy:( bardzo nie plastyczny. może za mało wody dodałam. nie miałam też otrąb.
-
2011/01/08 21:30:19
Gościu, nie wiem dlaczego ciasto wyszło zbite... Jeżeli dodałaś tyle wody ile podane jest w przepisie ciasto powinno być wręcz luźne...Może zamiast mąki żytniej jasnej użyłaś mąki żytniej 2000, która "wciąga" więcej wody?

W takim przypadku po prostu trzeba dolać odpowiednią ilość wody na wyczucie, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Mam nadzieję, że sobie poradziłaś i wyszedł Ci co najmniej "zjadliwy" chleb :)
-
Gość: Kaja 1210, ogv122.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/21 06:47:12
Co zrobiłam źle? Chleb wyszedł lepki z odstającą skórką. Nie nadaje się do krojenia nie mówiąc o jedzeniu. Drożdże były dobre po piekłam równocześnie inny chleb (w tym samym czasie i piekarniku), który jest bez zarzutu.
-
2011/03/26 10:12:22
Kaju, niestety nie wiem co jest nie tak. Zaraz zagniotę ciasto i upiekę ten chleb ponownie. Zdam oczywiście relację na blogu.
-
2011/03/27 21:55:13
Kaju, upiekłam ten chleb ponownie i jest bardzo dobry. Lekko wilgotny, z dziurkami, lekko lepki, ale na pewno nie zbity itp. Użyłam mąki żytniej typ 720. Spróbuj go upiec jeszcze raz, bo warto!
Ps. Możesz pozwolić mu dłużej wyrastać-ok. 1 h.
-
Gość: Kaja 1210, ogv122.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/28 09:49:23
Cóż dam sobie i jemu jeszcze jedną szansę
-
2011/07/10 18:43:40
Musiał wyjść bajecznie! Uwielbiam domowe chlebki:) Przepis zachowam do wypróbowania:) Pozdrawiam!
-
Gość: agnes, 46.7.170.1*
2011/11/08 09:50:20
Hej chlebek wyszedl bardzo ladny,nie kruszy sie , jest nie za miekki i nie za twrdy idealny ! Jest to bardzo dobry przepis .
-
Gość: jul1230, 178-36-4-197.adsl.inetia.pl
2011/12/02 21:07:33
nie wiem dlaczego ale nie urósł :(
dodałem trochę mąki orkiszowej , może dlatego

-
2011/12/02 21:13:00
Jul1230, a sprawdziłeś drożdże? Na pewno były świeże i aktywne? Niewielki dodatek mąki orkiszowej nie powinien mieć większego wpływu na wyrastanie.
Strasznie mi przykro, spróbuj jeszcze raz. Tym razem wyjdzie na pewno, bo będę mocno trzymała kciuki ;D
-
Gość: alina, host86-178-148-31.range86-178.btcentralplus.com
2012/02/25 14:15:07
chlebek pyszny dobry przepis
-
Gość: alina, host86-178-148-31.range86-178.btcentralplus.com
2012/02/25 14:16:02
chlebek pyszny dobry przepis
-
Gość: alina, host86-178-148-31.range86-178.btcentralplus.com
2012/02/25 14:16:40
chlebek pyszny
-
Gość: karolinaa, 214.99.9.46.customer.cdi.no
2012/06/28 22:17:45
wspaniały chlebus!! proporcje dawalam na oko hehe bo nie mam wagi, tak mi urósł że musialam go wkladac do brytfanki :) nie jadlam lepszego !!
-
Gość: , apn-95-40-218-62.dynamic.gprs.plus.pl
2012/09/25 09:47:43
chleb wyszedł....., naprawde swietny.... cala rodzinna sie zajada
-
Gość: Anna, 89-77-222-166.dynamic.chello.pl
2012/10/01 15:11:11
Piekłam ten chleb już kilkanaście razy, jest prosty, można modyfikować składniki a cała moja rodzina go po prostu uwielbia. Długo zachowuje świeżość i jest naprawdę smaczny. Dziękuję za przepis.
-
Gość: Monika, cm-80.111.86.134.ntlworld.ie
2014/04/15 16:16:26
Przepis jest wspanialy.juz raz pieklam ten chlebek,a dzis znow :-) polecam!!!!
Durszlak.pl