...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Śmietanowiec

             

 Jeden z moich ulubionych deserów (vel "ciast") na zimno. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i mikser :)... Trudno określić jego smak, można się pokusić o stwierdzenie, że przypomina nieco sernik na zimno, ale to bardzo odważna teoria...

Śmietanowiec

Składniki: (na tortownicę 26 cm)

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4- 1 szkl. gorącej wody
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 kg kwaśnej śmietany (np. 12 %)
  • 3 galaretki o dowolnych smakach (lub więcej)
  • 160 g cukru

Przygotowanie:

 Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i odstawić do stężenia w dużych, głębokich talerzach. Można je zostawić w lodówce na noc. Mleko zagotować z cukrem i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody. Śmietanę wlać do dużej miski, zmiksować z mlekiem i dodać ciepłą żelatynę (cienkim strumyczkiem) cały czas ubijając. Masę włożyć do lodówki żeby lekko stężała. Galaretki pokroić w kostkę, wyłożyć na dnie tortownicy i wylać na nie masę śmietanową. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (minimum), aby śmietowiec stężał.

Przypominam o wysłaniu linków odnośnie International Pizza Day! ( fabrykasmaku@vp.pl )

piątek, 12 lutego 2010, nette7

Komentarze
2010/02/12 18:08:19
o łał! takiego jeszcze nie jadłam...
-
2010/02/22 08:27:05
Już robiłam kiedyś podonne ciasto, ale na spodzie biszkoptowym, polecam z zwłaszcza w okresie wakacyjnym :), pozdrawiam
-
2010/03/02 14:41:56
Ciekawe jakby smakował na mleku kozim? ;) Bo wygląd kusi mnie bardzo...
-
2010/03/02 14:48:02
Pinkcake, nie mam pojęcia, sprawdź ;D... ;)
-
2010/03/02 21:13:03
Śmietanowca uwielbia mój luby. Ja nie jestem wielką fanką tego deseru, ale czegóż się nie robi dla ukochanego ;) Może czas znów go zrobić...

:)
Durszlak.pl