...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Najlepsze ciasto drożdżowe... z owocami i kruszonką

Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie tak F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-E! Jeżeli nigdy nie piekliście drożdżowego, albo po prostu macie ochotę na idealną drożdżówkę, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Pyszne, pulchne ciasto, wspaniała kruszonka i dowolne owoce... mmm... Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak dobrego "drożdżowca"!

Najlepsze ciasto drożdżowe

składniki (powinny być najlepszej jakości!):

na zaczyn:

kostka świeżych drożdży (100 g)

3 łyżki ciepłego mleka

1 łyżka cukru

 

Pozostałe:

5-6 jaj

1 szklanka cukru

kostka masła, prawdzwego, (200 g) roztopionego (nie gorącego!)

dowolny aromat- olejek waniliowy, pomarańczowy

szczypta soli

2 szklanki mleka (500 ml)

1 kg mąki pszennej

dowolne owoce (dodałam mrożone wiśnie)

 

Kruszonka:

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić palcami, aż do uzyskania "zacierków".

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do bardzo dużej miski, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Zasypać je cukrem, dodać mleko i zostawić na kilka minut aż drożdże się rozpuszczą. Zasypać odrobiną mąki. Do mąki z zaczynem wbić jajka, wlać roztopione masło i aromat, wsypać cukier i szczyptę soli. Wyrabiać przez chwilę i wlać szklankę mleka. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (warto poświęcić na to ok. 15 minut), w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko. Naczynie z ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 h.

Przygotować blachę- można ją wyłożyć papierem do pieczenia, ale ja smaruje ją tylko odrobiną masła. Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i przełożyć do blachy ( u mnie ok. 40x30 cm- ciasto wyrosło bardzo wysokie, więc blacha mogła być większa..;)). Zostawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40- 60 minut).

Na wyrośniętym ciescie ułożyć owoce (nie za dużo, bo ciasto nie wyrośnie wystarczająco) i posypać je kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40- 60 minut. Jeść jeszcze ciepłe (albo nawet gorące ;))!!! ;D

czwartek, 20 maja 2010, nette7

Komentarze
2010/05/21 15:53:44
No, skoro najlepsze to piekę na weekend, bo mam słabość do drożdzowych oraz truskawki w lodówce.
Pozdrawiam
Asia
-
Gość: , d209-121-53-47.bchsia.telus.net
2010/07/14 16:50:09
Ciasto jest niesamowite ,pierwszy raz wyszlo mi takie drozdzowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie moge sie najesc...........................Pozdrawiam Nina
-
Gość: daria, ip-94-42-34-34.multimo.pl
2010/08/07 17:03:54
trzeba dodać, że ciasto należy przykryć po jakichś 15 min pieczenia bo 180 stopni to jednak trochę dużo i wierzch się szybko spieka pozostawiając niedopieczony środek. Ale i tak wyszło bardzo dobre :)
-
Gość: , 178.212.48.2*
2010/08/31 13:06:15
Wyszło najlepsze jak dotąd jednak polecam ułozyć w 2-óch foremkach 20/30 wówczas jest idealne.Jest to bardzo dobry przepis na 6.
-
2011/02/06 16:57:26
Super ciasto wyszło, ale musiałem tak jedną trzecią odkroić bo jakieś ogromne urosło.
Upiekło się jak trzeba i smakuje rewelacyjnie (robiłem z wiśniami).
A z tej 1/3 rozwałkowałem, posypałem cynamonem i cukrem, zwinąłem w roladę i pokroiłem, upiekło się w drugiej turze i wyszły bombastyczne bułeczki.
Super przepis, jestem facetem to było pierwsze ciasto w moim życiu
-
2011/02/07 20:39:28
Arkador, wspaniale, że wyszło jak należy :). Czuję się zaszczycona, że pierwsze ciasto w swoim życiu zrobiłeś wg mojego przepisu ;). Powodzenia w dalszych ciastowych zmaganiach ;)!
-
2011/02/07 22:28:24
Wlasnie szukalam przepisu na sprawdzony, rewelacyjny ;) drozdzowiec.
Zapisuje sobie!
-
Gość: , 89-75-174-212.dynamic.chello.pl
2011/02/08 20:40:21
Fantastyczne ciasto!!!Nie mogę się nadziwić ,że takie ciasto mi wyszło.
-
Gość: Kasia, user-31-174-18-169.play-internet.pl
2011/07/15 17:09:51
wlasnie je teraz robie, pierwszy raz w zyciu...
widze ze tu ludzie mowia o walkowaniu...chyba cos zle zrobilam dlatego ze przyklejalo mi sie ciasto do rak, wiec nie wyobrazam sobie mozliwosci walkowania :(
teraz czekam az wyrosnie. :)
-
Gość: ex-peryment, staticline57885.toya.net.pl
2011/08/03 18:51:34
zrobilam to ciasto z polowy skladnikow. Duzo mniej mleka bylo trzeba, ale wyszlo fantastyczne. Pieklam w formece 20x30 i bylo tego duzo za duzo. Pewnie dwie takie foremki byly by w sam raz. Bardzo smaczne, polecam i dziekuje za przepis :)
-
Gość: , bvb53.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/16 15:16:12
jest super
-
Gość: Inka, 77-21-59-78-dynip.superkabel.de
2012/08/21 21:20:19
Dzis upieklam. Napisze krotko-jeszcze nigdy zadne ciasto nie smakowalo mi tak,jak to :-) Po prostu -rewelacyjne .Dziekuje za wspanialy przepis.
-
Gość: Filip, host-81-190-205-235.gorzow.mm.pl
2012/09/01 09:42:52
Cześć :-)
Ciasto poprostu R E W E L A C J A :-) nigdy mi ono wcześniej nie wychodziło a tu proszę, nie dość że pięknie wyrosło to jeszcze dzieciaki uwierzyły że tata potrafi robić pyyyyszne ciacho;-)

pozdrawiam serdecznie i dziękuję :-)
-
Gość: Agnieszka, user-164-126-22-67.play-internet.pl
2012/11/03 17:19:33
Witam serdecznie,pięke różne ciasta do wielu lat ale dzis pierwszy raz upiekłam ciasto drożdzowe z tego przepisu.Potwierdzam w 100% pozostale komenatrze, ciasto wyszlo po prostu rewelacyjne ,pyszne miękke idealnie wypieczone .Polecam wszystkim tez przepis i dziękuje jego autorce za udostepnienie:)Pozdrawiam !:)
-
Gość: natalia18, 1-g.do-zst.frev.as49190.net
2013/06/25 20:28:27
Witam :) Mam pytanie, jaką konsystencję powinno mieć ciasto: bardziej gęstą czy rzadszą? Czy 2 szklanki mleka to nie za dużo, bo ciasto wychodzi bardzo rzadkie i zastanawiam czy nie dodać 1 szklanki? Dziękuję za odpowiedź :)
-
Gość: mufka, 83.238.240.17*
2013/07/29 17:24:30
Witam.
Dziękuje za wspaniały przepis :-)
Ciasto wychodzi puszyste i smaczne.
Naprawdę warto podzielić na dwie części (przy pierwszej próbie ciasto wypłynęło z foremki)
Dodatkowo polecam zetrzeć skórkę z 1 cytryny i dodać ją do ciasta (jest wtedy bardziej aromatyczne i ma lepszy smak)
Pozadrawiam
Durszlak.pl