...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Sos pomidorowy z pulpecikami- do makaronu

Lubię, jak przygotowanie czegoś pysznego zajmuje chwilkę, a efekt jest nie tylko pyszny, ale i ładny. W małych, mięsnych kulkach jest coś urzekającego, domowego. Lubię je "turlać". A potem czekać, aż powoli dojdą w pomidorowych sosie, a kuchenka zmieni się w biało-czerwonego dalamtyńczyka- nie mam wystarczająco dużej pokrywki i sos zawsze pryska z patelni, zostawiając wokół dużo czerwonych cętek ;)... Chyba będe musiała zainwestować w tą pokrywkę, bo to proste danie Nigelli Lawson (znalezione u Komarki, za którą cytuje<ze swoimi uwagami w nawiasach>),  robię całkiem często...

Przepis zamieściłam kiedyś na blogspocie, ale warto go przedstawić jeszcze raz:

Makaron z pulpecikami:

pulpeciki -
250 g mielonej wieprzowiny,
250 g mielonej wołowiny, (można wykorzystać dowolne mięso)
1 jajko,
2 łyżki startego parmezanu, (albo innego sera)
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
3 łyżki bułki tartej (albo semoliny albo kaszy manny),
1 łyżeczka soli, duża szczypta czarnego pieprzu.

Wymieszać wszystko i formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Włożyć na chwilę do lodówki.

sos pomidorowy -
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
700 g przecieru pomidorowego (przecieru! Nie koncentratu, czy soku),
szczypta cukru, sól, pieprz,
100 ml mleka,
1,5 szklanki zimnej wody

Cebulę i czosnek zmiksować albo drobno posiekać i usmażyć na wolnym ogniu na maśle z oliwą i z łyżeczką oregano. Dodać przecier pomidorowy i wodę, wymieszać. Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Nie mieszać póki kulki się nie podgotują, żeby się nie rozpadły. Gotować wszystko ok. 20 min. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.

Uwaga! Tylko dla fanów pomidorów! ;)

 

sobota, 22 maja 2010, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
wiosna55
2010/05/24 16:40:55
To jeden z moich ulubionych przepisów Nigelli i takie mielone lubie najbardziej. Pyszne danie i wszystkim smakuje. Pozdrawiam
-
2010/05/29 15:04:01
Pulpety wyglądają pysznie :)
Durszlak.pl