...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Masz ochotę na chwilkę zapomnienia? Drożdżówki z malinam, lukrem i czekoladą.

Najlepiej je jeść w słoneczny dzień. Jeszcze ciepłe, z czekoladowym sosem spływającym po palcach. Ze słodkimi, gorącymi malinami, które pieczone, smakują lepiej niż wszystkie malinowe dżemy razem wzięte. Ale kolejnego dnia też są niczego sobie... Chociaż, czy dotrwają? ;)

Drożdżówki z malinami, lukrem i czekoladą
składniki: (na ok. 30 drożdżówek)
1 kg mąki
50 g drożdży
4 jajka
2 szklanki mleka
120 g cukru
120 g masła
szczypta soli
świeże maliny (5 sztuk na każdą drożdżówkę)
1,5 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
cukier puder i mleko (na lukier)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zasypać je cukrem, zostawić na kilka minut. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, jajka, sól, mleko i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Uformować drożdżowe kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze. Zostawić na kwadrans. W każdej porcji ciasta zrobić wgłębienie (np. dnem szklanki) i ułożyć w nim maliny. Zostawić jeszcze na 10- 30 minut. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec ok. 25- 30 min. W tym czasie przygotować sos czekoladowy i lukier: czekoladę pokruszyć do małego garnka, dolać kilka łyżek mleka i rozpuścić na bardzo małym ogniu. Cukier puder wymieszać z odrobiną mleka i dokładnie wymieszać. Upieczone drożdżówki polać lukrem, przestudzić i ozdobić rozpuszczoną czekoladą... Smacznego ;)..
Przepis dołączam do akcji "Wypieki drożdżowe" Belli
niedziela, 26 września 2010, nette7

Polecane wpisy

Durszlak.pl