...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Chałka- niby-chałka

Upiekłam chałkę, ale ciasto było luźne i klejące, a nie chciałam podsypywać go mąką, więc wyłożyłam je na blachę, uformowałam lekko podłużny chlebek i włożyłam do piekarnika. Nie miałam ochoty robić kruszonki więc pominęłam ją, za to dodałam rodzynki. "Bułka" okazała się pyszna, mięciutka, słodka, ale konsystencja wcale nie przypominała mi "chałkowej", raczej ciasto drożdżowe (oczywiście to tylko moje odczucia, którymi nie musicie się sugerować). Dlatego nazwę ją niby-chałką ;>. Poniżej zmodyfikowany przeze mnie przepis Gosi na niby-chałkę ;):

 

Niby chałka

na ciasto:
500g mąki
łyżeczka soli
30g świeżych drożdży
1łyżka cukru
2jaja
50- 100 g cukru

200g mleka
40g masła

Mąkę wymieszać w misce z solą.
Drożdże rozpuścić z łyżką cukru i 3łyżkami mleka. Odstawić do aktywacji drożdży, czyli na jakieś 10-15min.
Jaja roztrzepać z cukrem.
Masło roztopić, dolać mleko. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący.

Zrobić w mące środeczek. Wlać w niego po kolei:
drożdże, mleko z masłem i jajka.
Wymieszać ręką.
Wyłożyć na blat posypany lekko mąką.
Rozciągać rękami ciasto, żeby wydobyć z niego gluten.
Robić to parę minut, a potem już normalnie wyrabiać ciasto ok. 10min.
Po dotknięciu ciasta ma ono być tak elastyczne, że 'wróci' z powrotem do góry.
Włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć folią spożywczą i ostawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz.

Odgazować ciasto (wbijając w nie pięść kilkakrotnie).
Podzielić na 5równych części (180g) i uformować chałkę lub przełożyć na blachę i uformować owalny bochenek (tak jak zrobiłam to ja).
Położyć na foremce, przykryć ściereczką i odstawić na ok.1godz. do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w 190 st. C przez 20-30min. do zarumienienia.

 

Miłej niedzieli! :)

niedziela, 28 listopada 2010, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
alkud
2010/11/28 14:56:28
Przydałoby się trochę proszku do pieczenia :)
-
nette7
2010/11/28 15:06:39
Ło matko, zapomniałam o drożdżach :). Już dopisałam, dzięki ;)
-
emma001
2010/11/28 21:00:02
wierze ci ze wyszło pyszne ;) kazde ciacho drozdzowe bardzo lubie ;)
-
kulinarnespotkania
2010/11/28 22:07:53
mmm... takie pyszne drozdzowe ciacho i szklanka mleka... pycha:)
Durszlak.pl