...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka czekoladowe

Czekolada chyba nie może się znudzić! Spróbujcie tych czekoladowych ciastek z przepisu podanego przez Glimmer. Są lekko miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Bardzo czekoladowe. No i ta ich fantastyczna, popękana skórka- cudo! ;)

Pamiętajcie, że ciastek nie można piec zbyt długo, bo będą twarde. Warto też użyć czekolady najlepszej jakości (z dużą ilością kakao), dzięki temu nie będą za słodkie, a ich smak będzie "nasycony". Zdjęcie powyżej, to oczywiście nic innego jak przejaw moich chęci do pochwalenia się jednym z ulubionych lakierów ;>... <chociaż według mnie na żywo wygląda znacznie lepiej, na fotce jest "prześwietlony"...>.

Składniki- na ok. 10 dużych ciastek

1,5 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)

1 łyżka masła
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1/4 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać łyżkę masła i wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
W misce ubić mikserem jajko z cukrem na białą, puszystą masę, obniżyć obroty miksera, wlać czekoladę zmieszaną z masłem, następnie wsypać mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać pół tabliczki (pół szklanki) czekolady połamanej na małe kawałeczki i wymieszać łyżką. Odstawić na 10 minut (masa musi lekko stężeć).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać masę (niepełna łyżka na ciastko), zachowując ok, 5 cm odstępy między ciastkami. Ciastek nie spłaszczać, same się 'rozleją'. Piec 13 minut.

Po upieczeniu ostudzić 5-10 minut zanim się za nie zabierzemy :)

 

...a jeśli macie ochotę na więcej czekoladowych łakoci...

Czekoladowe ciasteczka truflowe

 

czekoladowe ciastka z ziarnami kawy

 

brownie

 

Ps. Przepis dodaje do ciasteczkowej akcji Karmelitki!

wtorek, 23 listopada 2010, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
wiosanna
2010/11/23 22:46:13
Uwielbiam popękaną skórkę, czekoladę zresztą też
Durszlak.pl