...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki lekkie jak chmurki

Nie miałam niektórych składników do drożdżowego ciasta, więc coś zamieniłam, coś dodałam i stworzyłam pyszne, bardzo delikatne drożdżówki. Bardzo je polecam- są leciutkie jak chmurki! :) Przepis dodaje do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku!" pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl

 

Drożdżówki lekkie jak chmurki

składniki:

500 g mąki

75 g cukru

szczypta soli

230 g wody

20 g mleka w proszku

łyżka kwaśnej śmietany 12 %

30 g świeżych drożdży

dowolne nadzienie: np. twarogowe (kostka twarogu <250 g>, jajko i cukier do smaku) lub nutella, czy powidła

 

Przygotowanie:

Meko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać śmietanę, drożdże i cukier. Wymieszać, wsypać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne, delikatne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po wyrośnięciu wyrobić przez chwilę, rozwałkować i pokroić na prostokąty ok. 10x14 cm. 1/3 prostokąta naciąć w paski, na środek nałożyć nadzienie, zawinąć jak kieszonkę i pokryć paskami ciasta. Można też po prostu uformować bułeczki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut i włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec ok. 10-15 minut. Najlepiej smakują tego samego dnia. Smacznego!

Gotujemy po polsku!

 

 

niedziela, 07 listopada 2010, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
2010/11/07 18:29:53
no i pycha! niby w szafkach braki a tu takie pyszności :)
-
kulinarnespotkania
2010/11/10 21:44:52
bardzo smakowicie wygladaja:) ale bym zjadla taka drozdzowke ze szklanka mleka:)
Durszlak.pl