...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Tarte tatin na cieście francuskim

Dzisiaj lekcje wyjątkowo szybko mi minęły, chociaż, nie ma co ukrywać, -męczyłam się od 8:00. Ale już jestem w domu, za chwilę pomaluje paznokcie na fantastyczny, czerwony kolor i nauczę się wszystkiego na jutro- kolorowe paznokcie= przygotowanie do lekcji- nauczyciele (a szczególnie nauczycielki ;P) nie lubią, kiedy ktoś ma paznokcie w ładniejszym kolorze niż ich ;>.

A teraz zapraszam na kawałeczek ekspresowej tarty z jabłkami- no wiecie, kruchutkie, listkujące się ciasto, kwaskowate jablka, karmelowa nutka.. pychotka ;)

 

Tarte tatin na cieście francuskim/Liska/

3-4 jabłka (np. szara reneta, antonówka)
50 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka przyprawy do pierników (opcjonalnie, wg Liski warto ją dodać, ale ja pominęłam ten dodatek)
1 op. ciasta francuskiego o wadze 270-300 g

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne.
Na stalowej patelni podgrzewamy masło z cukrem. Mieszamy do czasu aż powstanie karmel (zajmuje to ok. 5-7 minut).
Dodajemy ćwiartki jabłek, podsmażamy je z obu stron przez ok. 3-5 minut.
Kiedy pokryją się karmelem i delikatnie zmiękną, rozwałkowujemy ciasto francuskie (ja używam gotowego, rozwałkowanego płata, który przycinam do rozmiarów formy) i układamy je na wierzchu jabłek - musimy to zrobić dosyć szybko, by ciasto nie zdążyło topić się pod wpływem ciepła jabłek. Można też zestawić jabłka z ognia i ostudzić i dopiero wówczas kłaść na nich ciasto.
Brzegi ciasta podwijamy delikatnie pod jabłka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt spieczone.
Po upieczeniu jednym ruchem odwracamy patelnię do góry nogami i przekładamy ciasto na talerz.

 

Ps. Oczywiście nie trzeba piec tarty na patelni, można przełożyć jabłka do dowolnej formy- u mnie sprawdziła się prostokątna, szklana.

wtorek, 30 listopada 2010, nette7

Polecane wpisy

Durszlak.pl