...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

International Pizza Day 2. Calzone, czyli wielka improwizacja ;)

 

Kolejny Dzień Pizzy już za nami. Tym razem przygotowałam calzone, czyli pizzę- pieróg. W mojej ulubionej pizzerii nazwano ją "ufo" i chyba coś w tym jest ;). Zdecydowanie daleko mojej pizzy do ideału, w kwestii wyglądu, ale smakuje wyśmienicie (ach, ta skromność... ;)) ;D...

Calzone

proporcje na 3-4 (duże) pierogi:

ciasto:

600 g mąki

1,5- 2 szklanki wody

2 płaskie łyżeczki soli

30 g drożdży

3 łyżki oleju

2 łyżeczki cukru

 

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki i pozostałych składników. Wyrobić gładkie, dosyć luźne ciasto. Odstawic do podwojenia objętości na ok. 1 h. (Jeśli zależy Wam na czasie, można włożyć miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 40 stopni- wyrośnie szybciej).

Farsz:

dowolny, ale ja lubię taki zestaw:

mięso mielone

papryka czerwona

cebula

pancetta

ser (żółty lub mozarella)

ketchup

ostry sos pomidorowy

olej do smażenia

 

Mięso doprawić, podsmażyć na patelni aż zmieni kolor. Dolać 2 szklanki wody i gotować (bez przykrycia), aż woda całkowicie wyparuje. Smażyć jeszcze przez kilka minut.

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć przez ok. 10-15 minut, na końcu dodając pancette.

Przygotowanie:

Ciasto podzielić na 3-4 części (w zależności od tego, jak duże mają być pierogi). Każdą porcję ciasta rozciągnąć lub rozwałkować na kształt koła. Połowę blatu posmarować ketchupem i kilkoma kroplami sosu, nałożyć podsmażone mięso, cebulę z boczkiem i pokrojoną w cienkie plastry paprykę. Na wierzchu ułożyć plastry sera i zawinąć pozostałą część ciasta sklejając ze sobą brzegi. Włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika, piec ok. 10-30 minut.

 

Ps. Podsumowanie ukaże się już niebawem. Na wasze wpisy i e-maile czekam do poniedziałku :). Majanko, liczę na Ciebie! ;)

piątek, 11 lutego 2011, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/11 22:01:48
i mnie taki zestaw w farszu bardzo odpowiada... pyszności!
Durszlak.pl