...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Jam tart

Bardzo łatwy przepis na tą szybką tartę z dżemem znalazlam na blogu Davida Lebovitza. Jeśli pominiemy schładzanie ciasta (tarta wcale na tym nie ucierpi), jej przygotowanie zajmie maksymalnie kwadrans. Można użyć dowolnego dżemu, więc każdy może dostosować smak wypieku do swoich upodobań.

Ps. Dokonałam kilku zmian w składnikach i uprościłam przygotowanie, oryginalny przepis znajdziecie na blogu autora.

 

Tarta z dżemem

110 g masła w temp. pokojowej

100 g cukru (lub trochę mniej, jeśli dżem jest bardzo słodki)

1 duże jajko

1 żółtko

70 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

190 g mąki

450 g dowolnego, gęstego dżemu (porzeczkowy, borówkowy, malinowy itp.)

 

cukier do posypania

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, wymieszać, wsypać mąki i sól, wyrobić gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić formę o średnicy 22-24 cm (spód i niezbyt wysoki rant). Włożyć do lodówki i pozostawić do schłodzenia.

Na surowy spód wyłożyć dżem, z pozostałego ciasta formować koła o średnicy ok. 5 cm i ułożyć na wierzchu tarty tak, aby lekko na siebie zachodziły. Posypać cukrem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut lub dłużej, do zezłocenia. Smacznego!

 

 

środa, 02 lutego 2011, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
2011/02/02 21:20:26
Dałabym jakiś kwaskowaty dżem i mogłabym zjeść nawet całą tartę.
-
dorota20w
2011/02/10 14:50:12
o jaaa
pysznie to wygląda !
Durszlak.pl