...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Pudding chlebowy

 Znowu chleb.. Stop, stoppp! Zanim jękniecie z żalem i złożycie ręce w celu odprawienia krótkiego monologu w przestrzeń, zróbcie ten pudding! ;). 

 Długo opierałam się pomysłowi przerobienia chleba na deser, szczególnie, że pod pomysłem często podpisywała się Nigella, do której moje zaufanie w kwestii słodyczy jest ograniczone. Nie mogłam się jednak oprzeć i zostawszy samej w domu (w razie niepowiedzenia się eksperymentu miałam pewność, że nikt się o nim nie dowie ;)) upiekłam pudding z całego bochenka miękkiego chleba (w typie bułki wrocławskiej). Pominęłam tylko dodatek czekolady i ... chociaż tyle.. Pochłonęłam niemal pół foremki tej wybornej brei o mleczno-maślanym aromacie. Mój sceptycyzm uleciał w ułamku sekundy, a ja wiedziona rozkosznym zapachem oddałam się dekadenckiej rozpuście... 

Pudding chlebowy

 

Składniki:

250 g chleba pokrojonego w kostkę o boku 3 cm (czerstwy, świeży, dowolnie)

3 jajka

40 g cukru

125 ml śmietanki

500 ml mleka

masło

 

Przygotowanie:

 Foremkę wysmarować masłem i wrzucić do niej kostki chleba. Rozmieszać trzepaczką jajka, kremówkę i mleko, zalać chleb i docisnąć kostki, żeby pieczywo nasiąknęło płynem. Zostawić na 20 minut. Masę posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut. Jeśli się oprzecie, możecie zjeść lekko przestudzony. Ja zajadam gorący ;)

wtorek, 18 września 2012, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
blenda2007
2012/10/18 14:29:12
yhm intrugujące tak ładnie wyglada ze z checia bym sprobowala:D
-
Gość: Ula, 217.153.182.*
2014/02/21 13:29:55
Super, kocham takie ciasta. nie jest to co prawda pit 2013 ale ogólnie bardzo lubię ciasta.
-
Gość: maciejasz, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 18:16:18
Niczego sobie :)
Durszlak.pl