...bo lubię piec!
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z owocami

...czyli pyszne ciasto z sezonowymi owocami, które przygotujesz bez wyciągania wagi ani foremki. 

  Ostatnio często chodzę na ulubiony targ i upajam się świeżością, aromatami, a ostatecznie smakiem plonów. Na przełomie sierpnia i września czas niemal zatrzymuje się i pozwala nacieszyć ostatkami letnich owoców jednocześnie ofiarowując mnóstwo jesiennych smakołyków. Z przyjemnością korzystam z jednych i drugich dodając je do ciast, albo jak w przypadku dzisiejszej "tarty", traktując ciasto jako "zszywkę". Nie trzeba planować na jakie owoce mamy ochotę, wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i dać ponieść się wodzom kolorów. Sprawdzą się zarówno jabłka, jak i śliwki czy brzoskwinie (zresztą wszystkie owoce będą dobre, w przypadku wyjątkowo soczystych wystarczy posypać spód odrobiną semoliny lub bułki tartej). 

 Zagniotłam ciasto z podwójnej porcji składników i zrobiłam dwie tart- ze śliwkami, oraz  z brzoskwiniami. Poniżej proporcje na jedną, średniej wielkości tartę, chociaż w rzeczywistości ciasto składa się nakładając jego brzegi na owoce dzięki czemu zyskuje cudownie rustykalny, domowy kształt. Żadna foremka nie jest potrzebna! :)

    

Rustykalna tarta z owocami/Bajaderka/

 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół kostki masła (125 g), można je zastąpić margaryną
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • dowolne owoce (pokrojone w półplasterki (jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki etc., śliwki przekrojone na pół, pozbawione pestek)

Przygotowanie:

 Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez minimum 1 h. 

 Ciasto ułożyć na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (wielkości blachy) i rozwałkować na koło o śr. około 30 cm. Posypać mąką, płatkami owsianymi, bułką tartą lub semoliną, oraz odrobiną cukru. Ułożyć owoce zostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Brzegi tarty zawinąć do środka tak, żeby lekko nachodziły na owoce i posypać cukrem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 45-50 minut. 

  

czwartek, 06 września 2012, nette7

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: whiness, *.superkabel.de
2012/09/06 20:57:30
Uwielbiam takie tarty. Niby proste, a jednak takie pyszne.
Durszlak.pl