...bo lubię piec!
poniedziałek, 23 lutego 2009

 Jako że mój dotychczasowy zakwas pożegnał się z lodówką (i nie tylko ;)), nastawiłam nowy i musiałam sprawdzić jak się będzie sprawował. Chyba nie ma lepszego sposobu na "próbę" zakwasu, niż biały chleb Liski z Pracowni wypieków, oznaczony do tego hasłem - "łatwy"... i szczerze mówiąc to, że jest prosty w wykonaniu, wcale nie ma na niego większego (niekorzystnego) wpływu, bo jest równie smaczny! ;D

         

Biały chleb na zakwasie

500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli (następnym razem dodam 1,5)
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

Ps. Ja (tzn. Nette ;)), posypuje foremkę pszennymi otrębami, dzięki czemu chleb nie przykleja się do niej..

                    

 Dostalam cały kosz pięknych, złocistych renet, więc cóż można innego z nimi zrobić, jak nie prostszą w przygotowaniu wersję szarlotki- czyli crumble! :) Uwielbiam ten smak rozpływających się w ustach owoców... i mimo, że przepis popularny i "stary jak swiat" to przypominam, bo warto!

Crumble z jabłkami

składniki:

6 jabłek

100g mąki

100g masła(+do wysmarowania formy)

50g cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka pokroić w kostkę lub ósemki i wrzucić do wysmarowanej masłem formy. Pozostałe składniki wymieszać, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Posypać nią owoce. Naczynie włożyć do gorącego piekarnika na ok.45 minut. Podawać na ciepło z gałką lodów, bitą śmietaną.........;)

niedziela, 22 lutego 2009

  Kiedy są jeszcze ciepłe dosłownie rozpływają się w ustach, kolejnego dnia stają się bardziej "mięsiste" (co nie znaczy mniej smaczne!), a za każdym razem smakują wybornie! :) 

Oponki drożdżowe (ok. 30 szt.)

 Składniki:

1/2 szkl mleka
1/3 szkl + 1/2 łyżki cukru
ok. 40 g świeżych drożdży                                                                                                                                     2,5 szkl. mąki
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
4 łyżki masła

Przygotowanie:

 Do letniego mleka wsypać cukier i drożdże, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut. W misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól, dodać jajko, zaczyn, oraz masło. Przy pomocy specjalnych nakładek do ciasta misować je 10-15 min, aż ciasto utworzy gładką kulę. Przykryć miskę folią i włożyć na noc do lodówki.

Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 8 -10 mm i wyciąć oponki- powinny podrosnąć ok. 40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć w szerokim garnku z grubym dnem lub we frytkownicy (w 190 stopniach). Oponki polać lukrem, czekoladą, posypać cukrem pudrem....;)

           

Durszlak.pl