...bo lubię piec!
piątek, 26 lutego 2010

            

 Długo mnie tutaj nie było... ale już mam nowy komputer (poprzedni... eufemistycznie: stracił ważność ;)) i nie tylko... ale o tym potem ;). 

 Ciasteczka na które przepis możecie znaleźć poniżej produkuje podobno amerykańska firma Hershey's, a ja znalazłam recepturę na Wkl i przekształciłam na własne potrzeby. Bardzo je lubimy, dlatego często je piekę. Są bardzo kakaowe, miękkie w środku, a na brzegach chrupiące. I z płatkami owsianymi, co może tworzyć złudzenie zdrowego posiłku ;)...

Czekoladowe ciastka owsiane/Hershey's/

  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. kakao (gorzkiego, do wypieków)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. miękkiego masła albo margaryny
  • 3 szkl. płatków owsianych (sprawdzą się "delikatne")
  • garść orzechów laskowych
  • rodzynki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki

Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka- ubić. Wsypać suche składniki (mąka, sól, proszek do pieczenia, kakao) i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy i rodzynki (dowolnie), wyrobić starannie. Piekarnik nagrzać do 175 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką układać porcje ciasta na blasze w odstępach i lekko spłaszczać dłonią. Piec ok. 11-12 minut. Po upieczeniu zostawić przez minutę na blasze i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

poniedziałek, 15 lutego 2010

 Brzmi czasochłonnie, prawda? Na szczęście, wcale tak nie jest. W wolne dni każdy chce wypocząć (szczególnie rano...) i sprawić sobie odrobinę przyjemności na które nie wystarczy czasu w ciągu pracowitego tygodnia. Dlatego na późne śniadanie jemy "niby pizze"- na spodach z bułek. To zwykłe zapiekanki, które dzięki właściwym dodatkom i kilku minutom spędzonym w piekarniku zamieniają się w wyśmienite śniadanie... ;)

Niby pizza

składniki:

  • dowolna ilość zwykłych, pszennych bułek (mogą być lekko czerstwe)

Proporcjonalnie do ilości pieczywa:

  • keczup lub koncentrat pomidorowy
  • cebula
  • pancetta- boczek lub dowolna wędlina
  • kukurydza z puszki
  • ser żółty
  • i inne, dowolne dodatki

 Przygotowanie:

 Bułki przekroić na połówki ("kanapkowe") i ułożyć na kratce lub blasze od piekarnika. Na każdej połówce rozsmarować porcję keczupu, ułożyć cebulę (pokrojoną w cienkie krążki), pancette, kukurydzę i starty ser. Włożyć do nagrzanego do 200-220 stopni piekarnika na ok. kwadrans. Smacznego!

 Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. To dobrze świadczy o tych "zapiekankach" ;)...

piątek, 12 lutego 2010

             

 Jeden z moich ulubionych deserów (vel "ciast") na zimno. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i mikser :)... Trudno określić jego smak, można się pokusić o stwierdzenie, że przypomina nieco sernik na zimno, ale to bardzo odważna teoria...

Śmietanowiec

Składniki: (na tortownicę 26 cm)

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4- 1 szkl. gorącej wody
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 kg kwaśnej śmietany (np. 12 %)
  • 3 galaretki o dowolnych smakach (lub więcej)
  • 160 g cukru

Przygotowanie:

 Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i odstawić do stężenia w dużych, głębokich talerzach. Można je zostawić w lodówce na noc. Mleko zagotować z cukrem i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w ok. 1 szkl. gorącej wody. Śmietanę wlać do dużej miski, zmiksować z mlekiem i dodać ciepłą żelatynę (cienkim strumyczkiem) cały czas ubijając. Masę włożyć do lodówki żeby lekko stężała. Galaretki pokroić w kostkę, wyłożyć na dnie tortownicy i wylać na nie masę śmietanową. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (minimum), aby śmietowiec stężał.

Przypominam o wysłaniu linków odnośnie International Pizza Day! ( fabrykasmaku@vp.pl )

czwartek, 11 lutego 2010

         

Jedliście? Smażyliście, czy staliście w kilkumetrowych kolejkach? Z konfiturą, budyniem, z czekoladą? Z cukrem pudrem, czy z lukrem? Jakie pączki lubicie najbardziej?

Spróbujcie tych. Są pyszne. I bez "tony" żółtek ;).

        

Pączki/Tatter/

Składniki: 

150ml letniej wody
310ml letniego mleka
2 duze jaja
900g maki bialej pszennej chlebowej
100g cukru
100g masla (rozpuszczonego i wystudzonego)
2 lyzeczki soli
ok. 50 g świeżych drożdży

olej do glebokiego smazenia
cukier puder albo lukier (cukier puder wymieszany z kilkoma łyżkami letniej wody)
dzem/ powidla/marmolada/krem budyniowy jako nadzienie

 Mąkę z solą przesiać do dużej miski, zrobić w mącę wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże i zalać mlekiem z wodą. Zasypać cukrem i zostawić na kilka minut. Dodać pozostałe składniki, wyrobić dokładnie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. Ciasto wyłożyć na blat i delikatnie odgazować (wyrobić krótko). Formować pączki w dowolny sposób- ja dzielę ciasto na kawałki, "rozpłaszczam" i nadziewam dżemem. Zwijam jak bułeczki drożdżowe. Frytkownicę lub olej w dużym garnku rozgrzać do 180 stopni. Smażyć pączki (maksymalnie po 3 sztuki) ok. 2 minuty z każdej strony. Wykładać na ręczniki papierowe, osączać. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego ;)!

          

 Pizza ma w sobie coś. Zwykły placek, sos, ser i dowolne dodatki- to, co zalega w lodówce. Niegdyś danie biedaków- teraz przysmak (szczególnie dzieci ;)). Pizza? Ja jestem na tak! ;D

Pizza

ciasto:/Jamie Oliver/

  • 1 kg pszennej mąki chlebowej
  • 1 płaska łyżka drobnej soli morskiej (wedle uznania, ja dodaje 1 łyżeczkę)
  • 2 saszetki suszonych drożdży (ok. 30- 40 g świeżych drożdży)
  • 1 łyżka miałkiego cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 650 ml letniej wody

Wymieszać drożdże z cukrem, oliwą i wodą, odstawić na kilka minut. Mąkę, oraz sól przesiać do miski i zrobić w mące wgłębienie. Wlać drożdżową mieszaninę i widelcem delikatnie, okrężnymi ruchami wymieszać mąkę z wodą. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie bardzo gęste, wyrabiać je rękami przez ok. 10 minut, rozciągając na boki. Powinno stać się elastyczne i sprężyste. Uformować z ciasta kulę, posypać mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.

Wyjąć ciasto z miski na posypany mąką blat i wyrabiać przez kilka minut. Podzielić na 6-8 porcji. Rozwałkować blaty kwadrans przed pieczeniem.

Placki posmarować keczupem albo sosem pomidorowym i ułożyć ulubione składniki. Mój ulubiony zestaw to:

  • pancetta
  • cebula
  • pieczarki
  • dowolne wędliny
  • kukurydza
  • papryka

Pizzę przełożyć na gorącą, rozgrzaną blachę. Piec w 250 stopniach, ok. 10-15 minut.

 
1 , 2
Durszlak.pl