...bo lubię piec!
środa, 21 listopada 2012

 Pomysł na .... kotlety z dorsza :D Na fali dietetycznej jesieni ;). Jeśli macie malakser ich przygotowanie zajmie Wam 7, maksymalnie 15 minut, a po niecałych dwóch kwadransach wyjmiecie z piekarnika zdrowe, beztłuszczowe kotleciki. Bez panierki i żadnych wypełniaczy. Według mnie smakują znacznie lepiej niż kotlety smażone!

 

Kotleciki z dorsza

 

składniki:

świeże lub rozmrożone filety z dorsza

jajka (mniej więcej 1 jajko na 0,5 kg ryby)

sol

 

 Przygotowanie: Filety zmiksować w malakserze (masa jak na "kotlety mielone"). Dodać jajka i posolić do smaku. Uformować kotlety wielkości średniej dłoni (bez palców) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temperaturze 180-200 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

Durszlak.pl