...bo lubię piec!
niedziela, 21 grudnia 2008
Wesołych świąt i szczęśliwego Nowego Roku! Pomyślności w kulinarnych i nie tylko zmaganiach z rzeczywistością, fantazji w komponowaniu nowych smaków i czasu - na te wszystkie drobne i większe przyjemności!!!
czwartek, 18 grudnia 2008

 Trudno się o nich rozpisywać bo smakują jak... kluski śląskie! Idealne z sosem, czy jako dodatek do drugiego dania.

Kluski śląskie

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • jajko
  • mąka ziemniaczana (1/4 części)

                            

Przygotowanie:

 Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze pognieść. Przełożyć je do miski, wyrównać powierzchnię i wyjąć 1/4 ziemniaków. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i dodać wyjętą wcześniej część zgniecionych kartofli. Wbić jajko i starannie wszystko wyrobić.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej z nich zrobić kciukiem lub trzonkiem drewnianej łyżki dziurkę (ja znam taką wersję, choć w większości przepisów jest informacja, że należy zrobić tylko wgłebienie).

W garnku zagotować wodę z solą, wrzucać gotowe kluski na wrzątek, gotować 3-4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać na gorąco.

poniedziałek, 15 grudnia 2008

(Znalezione przez Szuwarka (cincin) w jednej z książek w Empiku- zainteresowanych dokładniejszymi informacjami odsyłam do wątku na forum ;) )

 

 Szczerze mówiąc (pisząc? :)) obawiałam się, że mąka żytnia, która zawarta jest w recepturze będzie mocno wyczuwalna w smaku pierników, ale okazało się, że moje obawy były zupełnie bezpodstawne, z czego jestem baardzo zadowolona :). Pierniczki okazały się wyraźnymi w smaku ciasteczkami o karmelowej nucie. Kruszeją dopiero po jakimś czasie, acz u mnie, tego czasu nie doczekały... ;)

 

                              

Pierniczki litewskie

Składniki:

200 g mąki pszennej ( ja dałam typ 550 -luksusowa )
200 g mąki żytniej
50 g masła
2 łyżki miodu
300 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka i sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej + 4 goździki roztarte w moździeżu
1/2 szkl migdałów

Przygotowanie:

- podgrzać miód z cukrem
- dodać masło, mleko, przyprawy, sok i skórkę z cytryny potrzymać na małym gazie do rozpuszczenia składników
- wystudzić
- dodać przesianą z sodą mąkę i roztrzepane jajka
- dobrze wyrobić (można pozostawić na chwilę, aby "dojrzało" )
- wałkować na 7 mm, pokroić w prostokąty, udekorować migdałem, posmarować jajkiem (ja wycinałam różne kształty za pomocą foremek)
- piec w nagrzanym do 180 stoni piecu

                                 

niedziela, 14 grudnia 2008

                

 Bardzo prosty chleb, doskonały na pierwszą przygodę z domowym pieczywem. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a w smaku jest raczej bułkowy. Ma niewielkie, równomiernie "rozrzucone" dziurki i wygląda obłednie! ;)

Prosty pszenny chleb (znaleziony na mojewypieki.blox.pl)

Składniki na 1 (duży) bochenek:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) (użyłam 25 g świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody

W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.

Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.

Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce. (wydłużyłam czas pieczenia do 50 minut)

       

piątek, 12 grudnia 2008

     

 Aby delektować się tymi imbirowymi ciasteczkami, trzeba je najpierw uturlać. Dopiero potem, pod wpływem temperatury, małe, słodkie kuleczki przypominające dotychczas trufle, rozpływają i się i tak oto powstają owe niezwykle chrupiące ciastka. Co prawda kształt nie jest szczególnie spektakularny, za to kolor- przepiękny, złoto-imbirowy i smak, wynagradzają wszystkie niedociągnięcia jeżeli chodzi o wygląd. Jak dla mnie były trochę za słodkie i smak imbiru, za którym zdecydowanie przepadam był nieco za mało wyczuwalny (być może dlatego, że zastąpiłam imbir kandyzowany rodzynkami), jednak następnym razem, po zmniejszeniu ilości cukru, będe mogła śmiało powiedzieć, że są doskonałe!

 Przepis Carole Bloom z niezawodnego bloga Liski (whiteplate.blogspot.com)  

                         

Gingersnaps

 Składniki:

2 i 1/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1/4 szkl drobno posiekanego imbiru kandyzowanego (zastąpiłam rodzynkami)

150 g. masła, miękkiego
1/2 szkl cukru pudru
1/3 szkl złocistego cukru trzcinowego

1 bardzo duże jajko
1/3 szklanki melasy (zastąpiłam miodem)

1/2 szkl drobnego cukru do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

W misce przesiać suche składniki: mąkę, imbir, sodę, cynamon, goździki, sól i imbir kandyzowany.

W drugiej misce zmiksować maslo z cukrem, następnie dodać jajko i melasę. Kiedy masa będzie gladka, stopniowo dosypywać suche skladniki.
Kiedy się polączą, uformować kulę, zawinąć w folię i schlodzić w lodówce 30 minut.

Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C (lub 150 st C w przypadku termoobiegu).

Z masy formować kulki wielkosci orzecha wloskiego. Każdą z nich dokladnie obtoczyć w cukrze i ukladać na blaszce wylożonej papierem w odstępach 5 centymetrowych (to bardzo ważne, bo podczas pieczenia z kulek robią się plaskie ciasteczka).
Piec 13 minut. Ciasteczka mają być zrumienione, ale miękkie. W miarę stygnięcia będą nieco twardnieć, ale i tak wewnątrz pozostaną miękkie i ciągnące. Z zewnątrz zachowają chrupiącą cienką skorupkę.

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl