...bo lubię piec!
wtorek, 30 marca 2010

           

 Mój pierwszy, własny, domowy pasztet. Smaczny i łatwy. Szybki, bezproblemowy... Z przepisu Nutinki z CinCin'a. Upiekłam też pasztet wegetariański- pieczarkowy, jednak o tym następnym razem ;)...

Pasztet z wątróbek drobiowych

40 dag wątróbek drobiowych
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 jajko
1/4 łyżeczki tymianku (pominęłam)
2 łyżeczki brandy (pominęłam)
gałka muszkatołowa (przyprawiłam po swojemu: sól, pieprz ;))
1 czerstwa kajzerka (kromka tostowego chleba)
3/4 szklanki mleka
2 dag słoniny
1 cebula
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta

Wątróbki oczyścić, umyć, osączyć. Jajko roztrzepać ze śmietanką i tymiankiem, doprawić solą, pieprzem, gałką i brandy, włożyć 10 dag wątróbek, odstawić do lodówki.
Bułkę namoczyć w mleku.
Słoninę pokroić, zesmażyć na patelni, dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę, resztę wątróbek, posolić, smażyć kilka minut. Ostudzić.
Odcisnąć bułkę. Zmiksować wszystkie składniki lub zmielić w maszynce (2 razy), doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby domieszać kilka łyżek bułki tartej.
Przełożyć do wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem małej formy (u mnie keksówka 20cm). Piec godzinę w temperaturze 200°C.
Podawać zimny.

Smakuje mi do kanapek- na co dzień. Na Wielkanoc przygotuje coś nieco innego- bardziej wykwintnego.

poniedziałek, 29 marca 2010

       

 Magda Gessler jest na topie. Ratując podupadłe restauracje lansuje siebie. I dobrze- sobotni program przypomniał mi o jej przepisie podanym dwa lata temu przez Liskę. Dodany do ulubionych szmat czasu temu doczekał się swoich pięciu minut. Warto było. Trochę zmodyfikowałam przepis- oryginał znajdziecie Tutaj.

Ziemnaczany krem ze szczypiorkiem

Składniki:
2 duże cebule
1 łyżka masła
1,5 kg obranych ziemniaków
ok. 1 l bulionu warzywnego
1 pęczek szczypiorku
150 ml śmietany 36% lub nieco "szczuplejszej" (18 %)
mleko- dowolna ilość- do rozrzedzenia
sól
pieprz, ostra papryka w proszku

 Cebulę usmażyć na maśle, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojony szczypiorek. Zalać bulionem- ok. 5 cm nad ziemniaki (w razie potrzeby dolać trochę wody) i gotować, aż ziemniaki będą prawie rozgotowane. Dolać śmietankę i zmiksować np. "żyrafą" na gładką masę. W razie potrzeby dolać trochę mleka. Doprawić.


Podawać w miseczkach z kleksem kwaśnej śmietayą, ozdobione szczypiorkiem.

piątek, 26 marca 2010

 Na śniadanie, na obiad, na kolacje. No dobra, zostańmy przy śniadaniu ;)... Czy to nie jest to, czego Ci potrzeba? ;)

Zainteresowanym wyślę przepis e-mailem ;D...

środa, 24 marca 2010

      

 Żytnio- pszenny , z dużą ilością ziaren. Prawie każdy chleb z dodatkiem pestek dyni czy ziaren słonecznika znika u nas błyskawicznie. Ten też. Jest bardzo smaczny, żytni w smaku, ale nie ciężki. Nie sprawia żadnych problemów. Ot, taki "dobrze ułożony" chlebek, wychowany ;).

 Przepis podała Ala, jako propozycję do WP#44. Ja zamieniłam część nasion dyni na słonecznik i nie wkładałam ciasta do lodówki (rosło nieco krócej). Upiekłam z całej porcji i otrzymałam 2 bochenki- jeden większy, drugi mniejszy. Proponuje piec z połowy składników.

           

Chleb z nasionami dyni
na dwa średniej wielkości bochenki

Składniki:

* 330 g nasion dyni (dodałam mniej więcej pół na pół nasiona dyni i słonecznika)
* 175 g mąki pszennej
* 250 g mąki pszennej razowej
* 250 g grubo mielonej mąki żytniej razowej
*15 g cukru
* 8 g drożdży instant (dodałam ok. 15 g świeżych drożdży)

* 15 g soli
* 150 g dojrzałego zakwasu - hydracja 100%

* 100 g niesolonego masła, pokrojonego w 1 cm kostkę, miękkiego
* 525 g wody

Wykonanie:

 Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (smażyć na średnim ogniu, aż zaczną "podskakiwać" i delikatnie się zrumienią). Ostudzić.

 Wszystkie składniki oprócz pestek wymieszać w misce (jeśli używamy świeżych drożdży- należy rozpuścić je w odrobinie wody), przełożyć na blat i starannie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać pestki. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i włożyć do lodówki na 2,5 h (albo zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h). Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, uformować bochenki i umieścić w blaszkach. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 h- powinny wyrosnąć do brzegów foremek.

Chleby naciąć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec ok. 50 minut. Do piekarnika można włożyć naczynie z gorącą wodą dla uzyskania pary.

wtorek, 23 marca 2010

        

 Nowy sposób na te same składniki. Wystarczy dodać do ciasta na pierogi trochę drożdży i masła, żółtka, a zamiast wrzucać je do wody ułożyć na blasze i upiec. Po 20 minutach można cieszyć się pysznymi, delikatnymi "bułeczkami" z ulubionym nadzieniem. Najlepsze pierwszego dnia- od razu po upieczeniu rozpływają się w ustach. Przepis na ciasto inspirowany propozycją Magdy Gessler.

 Polecam- również na Wielkanoc!

Pierożki z kapustą- pieczone

składniki:

CIASTO:
½ kg mąki
1 szklanka mleka
80 g masła
3 żółtka
jajko
5 g cukru
35 g świeżych drożdży

½ łyżeczki soli

Farsz z kapusty i pieczarek np. z TEGO przepisu

Przygotowanie:

 Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i zostawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić elastyczne ciasto- zostawić do wyrośnięcia na dwa kwadranse. Ciasto podzielić na kawałki (ok. 20 kulek) z każdego uformować okrąły "placuszek" i nadziewać farszem dokładnie zlepiając brzegi. Ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem 180) ok. 15- 20 minut.

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl