...bo lubię piec!
środa, 27 kwietnia 2011

Dzisiaj świętuje :). Tort kupiony, pyszny. Fantastyczne niespodzianki od przyjaciółek i rodziny. Moc życzeń- oby wszystkie się spełniły...

 

...a niebawem przepis na trudną-łatwą babkę Neli R.

sobota, 23 kwietnia 2011

Pięknych, spędzonych w gronie najbliższych, radosnych, wyjątkowych i (bez wątpienia) smacznych Świąt!

wtorek, 19 kwietnia 2011

19 kwietnia 2011r. - Dzień Czosnku

Czosnek, czosnek, czosnek! I love it! :). Już po raz trzeci Irena i Andrzej zorganizowali fantastyczną akcję, do której z przyjemnością się dołączam. Rzadko przygotowuje wytrawne dania, ale dla czosnku robię wyjątki. Dodaje go prawie do wszystkiego ;). Moja dzisiejsza propozycja jest inspirowana przepisem Nigelli Lawson, jednak dokonałam w przepisie wiele zmian i mam wątpliwości, czy Nigella by się pod nim podpisała ;). Jednak smakuje bardzo dobrze ;P. Czosnkowy kurczak, pyszne grzanki i porcja sałaty (w ramach akcji "udajemy, że odżywiamy się zdrowo" ;))- pyszne!... Smacznego!

 

Kurczak z sałatą, grzankami i czosnkiem

składniki:

6 udek kurczaka

2 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki papryki w proszku

ząbki czosnku (u mnie 12, ale to naprawdę dużo ;))

4 kromki chleba na zakwasie

główka sałaty lodowej, albo mieszanki sałat (liście porwane na kawałki)

prażone ziarna słonecznika

 

Dressing (wszystkie składniki wymieszać):

1/2 łyżeczki musztardy

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka octu winnego

3 lyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (lub dobrej oliwy)

 

Przygotowanie:

Udka umyć i przełożyć do brytfanki. Skropić mięso łyżką oliwy, opruszyć papryką i wrzucić nieobrane zabki czosnku. Włożyć do narzanego do 220 stopni piekarnika na ok 1h. W tym czasie przygotować grzanki: kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na pozostałej łyżce oliwy, przestudzić.  Wyjąć brytfankę z upieczonym kurczakiem z piekarnika, odstawić na kwadrans.

Przygotować talerze: na każdym rozłożyć porcję sałaty, kilka grzanek, udko z kurczaka, 2 ząbki czosnku. Posypać słonecznikiem i polać dressingiem. Smacznego ;)!

sobota, 09 kwietnia 2011

No właśnie- plecionka... Miała być plecionka, ale nie miałam czasu na dokładne odciskanie maku, który nieco się rozpłynął i nie było mowy o zawijaniu ciasta. "Rustykalna forma" na szczęście nie odejmuje mu smaku.  Bardzo dobre drożdżowe ciasto i chrupiące czarne ziarenka, oraz słodkie śliwki świetnie się razem komponują. Polecam na Wielkanoc :).

 

Plecionka z makiem i suszonymi śliwkami/Komarka/



Ciasto -
1 łyżka suszonych drożdży, (używam tylko świeżych- tutaj ok. 25 g)
55 g cukru,
4 łyżki ciepłej wody,
4 łyżki ciepłego mleka,
4 łyżki miękkiego masła,
1 jajko,
pół łyżeczki soli,
400 g mąki

Nadzienie -
175 g maku,
115 g śliwek suszonych,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
55 g miałkiego cukru,
1 łyżka miodu,
pół łyżeczki cynamonu

Lukier -
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,
225 cukru pudru

Drożdże i cukier zalać ciepłą wodą, wymieszać i zostawić na 5-7 minut. Dodać sól, ciepłe mleko i masło i wymieszać mikserem. Dodawać stopniowo mąkę i zagniatać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Mak sparzyć i lekko utrzeć. Dodać posiekane śliwki, miód, cukier, śmietanę, cynamon i wszystko utrzeć na jednolitą masę.
Ciasto drożdżowe jeszcze raz delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blachy. Nadzienie rozłożyć na środku i zrobić 8-10 ukośnych nacięć na cieście po obu stronach nadzienia. Składać na zmianę paski z jednej i drugiej strony tworząc plecionkę. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach.
Ucierać cukier puder z sokiem z pomarańczy i skórką aż powstanie lukier - posmarować upieczone ciasto.

Durszlak.pl