...bo lubię piec!
czwartek, 28 maja 2009

      

 Na Dzień Mamy chciałam zrobić coś efektownego, smacznego i pięknego. Przeszukując przez pół nocy sieć, znalazłam coś dość szybkiego (zależało mi, żeby zdążyć zrobić ciasto po szkole) i naprawdę satysfakcjonującego. Przepis na przekładańca znalazłam na gotowanie.onet.pl, a pochodzi on z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji". Jego spód to bardzo słodki i równie puszysty biszkopt, który doskonale równoważy smak pozostałych warstw- masy jogurtowej, musu brzoskwiniowego i galaretki (u mnie pomarańczowej). Niebo w gębie ;)...

 Przekładaniec z brzoskwiniami

Składniki:

Biszkopt:
  
6 jajek
  
1 szklanka cukru kryształu
  
1 szklanka mąki pszennej
  
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  

Masa:
  
6 dag żelatyny
  
4 łyżki cukru kryształu
  
1 litr naturalnego jogurtu
  
1 puszka brzoskwiń
  
herbatniki


Etapy przygotowania:

Biszkopt:
    
1.Białka ubić, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. w temp. 170 stopni C.
     
Masa:
    
1.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilosci przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolita masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.
     
2.

Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej (można je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na ,masę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdobić polewą czekoladową.

Ps. Ja nieco zmieniłam kolejność, bo masa jogurtowa bardzo szybko tężała (zrobiłam obie masy w czasie pieczenia się biszkoptu) i wylałam ją jako pierwszą.

środa, 27 maja 2009

  

 "Naleśnikowy Tydzień" trwa już od poniedziałku. Jestem Wam bardzo wdzięczna za zapisanie się do akcji i ciekawe wpisy :D! Dziękuje! I czekam (myślę, że nie tylko ja ;)) na więcej! :)

 Uważam, że dobre ciasto naleśnikowe to połowa sukcesu. Pozostała część zależy od nadzienia... A ono, zależnie od humoru i zawartości lodówki/szafki, może być bardziej, bądź mniej wyszukane... U mnie (na początek ;)) skromnie, ale pysznie :).. Chciałam "upoić się" smakiem naleśnikowego ciasta, dlatego średniej grubości placki posmarowałam cienką warstwą powideł śliwkowych i udekorowałam kleksem bitej śmietanki. To mi wystarczyło, żeby poczuć niebo w gębie ;)...

Naleśniki z powidłami (i bitą śmietanką)

ciasto:

  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • cukier do smaku (np. 3 łyżki)

 Wszystkie składniki wsypać, wbić, wlać do miski i miksować do uzyskania jednolitej masy (w razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody, ciasto powinno być rzadkie). Smażyć na posmarowanej odrobiną oleju patelni lub bez tłuszczu- na teflonowej. Placki układać jeden na drugim.

  • powidła śliwkowe
  • słodka śmietanka
  • cukier

 Śmietankę ubić z odrobiną cukru i wstawić do lodówki na kilka minut. Naleśniki cienko posmarować powidłami i udekorować śmietanką...

Ps. Naleśniki z samą wodą też powinny wyjść :)

Ps2. Nie zapomnijcie poćwiczyć podrzucania ;)

wtorek, 26 maja 2009

              

 Przez prawie tydzień nie miałam internetu, a przez ten czas w blogosferze tyle się działo! U mnie również- rabarbarowy sezon trwał (i trwa, chociaż już ostatkiem sił) w pełni. Tą pyszną, kruchą "niby tartę" przygotowałam w kwadrans, a przepis znalazłam w miesięczniku "Moje gotowanie". Okazała się strzałem w dziesiątkę i powtórzę ją jeszcze  wiele razy- o ile rabarbar dopisze ;) (a nie wiem, czy gdzieś go jeszcze znajdę... teraz pora na truskawki ;))... W każdym razie z kleksem bitej śmietany ciasto smakowało wyśmienicie! :)

Ciasto (kruche) z rabarbarem

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 7 dag drobniutkiego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • 12 dag masła
  • ok. 50 dag rabarbaru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 3–4 łyżki cukru
  • listki mięty do przybrania
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru

  

Etapy przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, zrobić dołek, wbić do niego jajko oraz dodać pokrojone na małe kawałki masło. Wszystko razem szybko wyrobić na kruche ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na 2–3-cm długości kawałki.

Ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim okrągłą formę oraz jej boki na wysokość około 3 cm. Całość wyłożyć rabarbarem, posypać połową cukru i piec przez ok. 25–30 minut w nagrzanym do temp. 180 C piekarniku. Ciasto zapiekać także od góry (lub nastawić termoobieg).

Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu. Upieczone na złotobrązowo ciasto wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym cukrem. Przybrać listkami mięty. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Podawać do ciasta w osobnym naczyniu.

wtorek, 19 maja 2009

 Pyszne!

Racuchy z rabarbarem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g drożdży
  •  25 dag rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
  • olej (do smażenia)
  • cukier (do posypania)

Przygotowanie:

 Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę, cukier, jajko. Wszystko dobrze wymieszać, wsypać rabarbar, wyrobić ponownie. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu (kilka minut z każdej strony).

czwartek, 14 maja 2009

 Uwielbiam rabarbar. Mimo, że to roślina uważana przez wielu (do niedawna) za chwast, jego kwaśny smak wbił się w moje kubki smakowe nie pozostawiając miejsca na nic innego. No, może prawie nic. Odrobina cukru doskonale osłodzi chwile spędzone z rabarbarem. Sam na sam. Prawie, sam na sam... ;)

                        

  Jak blog z przepisami, to blog z przepisami ;):

Rabarbar z cukrem

Składniki:

  • rabarbar
  • cukier

Przygotowanie:

 Rabarbar umyć, obrać, pokroić w słupki. Miseczkę napełnić cukrem, w którym zanurzać łodygi. Smacznego.

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl