...bo lubię piec!
niedziela, 30 maja 2010

Po raz drugi bardzo serdecznie zapraszam Was do wzięcia udziału w "Naleśnikowym tygodniu"! Owoców jest już pod dostatkiem (... upragnionione truskawki ;)), więc na pewno będzie pysznie! Liczą się też pancakes'y, placki, racuchy i wszelkie podobne do naleśników pyszności, które wylądują na naszych stołach. Nie można dodawać wpisów archiwalnych. Linki do notek wraz z nickiem autora prześlijcie, proszę, na fabrykasmaku@vp.pl - to znacznie ułatwi mi przygotowanie podsumowania.

W tym roku "naleśnikujemy" od 7 do 13 czerwca (czyli w przyszłym tygodniu- po Bożym Ciele). Na e-maile z notkami czekam do 20 czerwca, a podsumowanie, mam nadzieję, ukażę się dzień później :).

Kod banneru do pobrania:

Ps. Mam nadzieję, że działa! xD

<a href="http://durszlak.pl/akcje/nalesnikowy-tydzien">Przyłącz się do tej akcji!</a>

sobota, 29 maja 2010

To te ciasteczka, który lubi każdy. Zawsze sięga się po kolejne i kolejne ;)... a ich przygotowanie zajmuje chwilkę! Warto zapisać przepis- to sposób na wykorzystanie 5 żółtek, np. tych, które pozostaną po mojej ulubionej Pavlovej...

Kruche ciastka/Dorota/

składniki: (na 2 lub 3 blachy ciasteczek)

500 g mąki

250 g masła

1 łyżka oleju

130 g cukru pudru

5 żółtek

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, olej i żółtka. Wyrobić gładkie, delikatne ciasto i włożyć do lodówki na 1 h.

Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Układać na pergaminie. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (z termoobiegiem) ok. 5- 10 minut- do zrumienienia (ale nie zbrązowienia!).

piątek, 28 maja 2010

Po raz pierwszy w tym roku- rabarbar! Oj, późno się zabrałam za kwaśne łodygi, ale było warto. To najprostsza i pyszna wersja- kruszonka i kwaśne, rabarbarowe kawałki. Tylko dla rabarbarożerców! ;)

 

Crumble z rabarbarem

 

składniki:

1 kg rabarbaru

100 g masła

100 g mąki

50 g cukru+ dowolna ilość do rabarbaru (u mnie 50 g)

1 łyżka mąki kukurydzianej

 

Przygotowanie:

Rabarbar obrać i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Wrzucić do garnka i wsypać odrobinę cukru, do smaku. Gotować ok. 5 minut, aż rabarbar zmięknie. Wyłączyć gaz i wmieszać w "sos" łyżkę mąki kukurydzianej. Zostawić do ostudzenia.

Przygotować kruszonkę: Mąkę, cukier i masło wyrobić czubkami palców, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podgotowany rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika na 25- 50 minut (piec aż kruszonka się zrumieni). Podawać z bitą śmietaną, lodami, albo bez dodatków (ja najbardziej lubię tą wersję ;)).

 

...a do mojej piekarni zapraszam na CHLEBEK TURECKI...

Przepis dołączam do akcji:

sobota, 22 maja 2010

Lubię, jak przygotowanie czegoś pysznego zajmuje chwilkę, a efekt jest nie tylko pyszny, ale i ładny. W małych, mięsnych kulkach jest coś urzekającego, domowego. Lubię je "turlać". A potem czekać, aż powoli dojdą w pomidorowych sosie, a kuchenka zmieni się w biało-czerwonego dalamtyńczyka- nie mam wystarczająco dużej pokrywki i sos zawsze pryska z patelni, zostawiając wokół dużo czerwonych cętek ;)... Chyba będe musiała zainwestować w tą pokrywkę, bo to proste danie Nigelli Lawson (znalezione u Komarki, za którą cytuje<ze swoimi uwagami w nawiasach>),  robię całkiem często...

Przepis zamieściłam kiedyś na blogspocie, ale warto go przedstawić jeszcze raz:

Makaron z pulpecikami:

pulpeciki -
250 g mielonej wieprzowiny,
250 g mielonej wołowiny, (można wykorzystać dowolne mięso)
1 jajko,
2 łyżki startego parmezanu, (albo innego sera)
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
3 łyżki bułki tartej (albo semoliny albo kaszy manny),
1 łyżeczka soli, duża szczypta czarnego pieprzu.

Wymieszać wszystko i formować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Włożyć na chwilę do lodówki.

sos pomidorowy -
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
700 g przecieru pomidorowego (przecieru! Nie koncentratu, czy soku),
szczypta cukru, sól, pieprz,
100 ml mleka,
1,5 szklanki zimnej wody

Cebulę i czosnek zmiksować albo drobno posiekać i usmażyć na wolnym ogniu na maśle z oliwą i z łyżeczką oregano. Dodać przecier pomidorowy i wodę, wymieszać. Dodać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Nie mieszać póki kulki się nie podgotują, żeby się nie rozpadły. Gotować wszystko ok. 20 min. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.

Uwaga! Tylko dla fanów pomidorów! ;)

 

czwartek, 20 maja 2010

Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie tak F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-E! Jeżeli nigdy nie piekliście drożdżowego, albo po prostu macie ochotę na idealną drożdżówkę, to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu. Pyszne, pulchne ciasto, wspaniała kruszonka i dowolne owoce... mmm... Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak dobrego "drożdżowca"!

Najlepsze ciasto drożdżowe

składniki (powinny być najlepszej jakości!):

na zaczyn:

kostka świeżych drożdży (100 g)

3 łyżki ciepłego mleka

1 łyżka cukru

 

Pozostałe:

5-6 jaj

1 szklanka cukru

kostka masła, prawdzwego, (200 g) roztopionego (nie gorącego!)

dowolny aromat- olejek waniliowy, pomarańczowy

szczypta soli

2 szklanki mleka (500 ml)

1 kg mąki pszennej

dowolne owoce (dodałam mrożone wiśnie)

 

Kruszonka:

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić palcami, aż do uzyskania "zacierków".

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do bardzo dużej miski, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Zasypać je cukrem, dodać mleko i zostawić na kilka minut aż drożdże się rozpuszczą. Zasypać odrobiną mąki. Do mąki z zaczynem wbić jajka, wlać roztopione masło i aromat, wsypać cukier i szczyptę soli. Wyrabiać przez chwilę i wlać szklankę mleka. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (warto poświęcić na to ok. 15 minut), w razie potrzeby dolewając pozostałe mleko. Naczynie z ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 h.

Przygotować blachę- można ją wyłożyć papierem do pieczenia, ale ja smaruje ją tylko odrobiną masła. Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i przełożyć do blachy ( u mnie ok. 40x30 cm- ciasto wyrosło bardzo wysokie, więc blacha mogła być większa..;)). Zostawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40- 60 minut).

Na wyrośniętym ciescie ułożyć owoce (nie za dużo, bo ciasto nie wyrośnie wystarczająco) i posypać je kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 40- 60 minut. Jeść jeszcze ciepłe (albo nawet gorące ;))!!! ;D

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl