...bo lubię piec!
piątek, 19 czerwca 2009

Tak, tak ;)... Cudowne, wymarzone, długo planowane... Już są! Dlatego nie będzie mnie na blogu- narazie. Od czasu do czasu zajrzę, rozejrzę się... jak będę miała dostęp do internetu ;), ale mimo wszystko wole morze... Tak więc falująco, śpiewająco, z podmuchem wiatru- pozdrawiam znad Bałtyku! Do następnej notki!

Życzę Wam wspaniałych wakacji, wypoczynku i smacznego grilla ;)... Bęędzie fajnie!

czwartek, 18 czerwca 2009

               

Przepis na biscotti podała niedawno (wczoraj? ;)) Dorotus na swoim blogu, co przypomniało mi o przepisie, który  upatrzyłam sobie niedawno u Muffingirl. Wykorzystałam go tylko jako przepis podstawowy, a zamiast żurawiny dodałam podobną ilość słonecznika i kandyzowanej papai. Wyszły przesmaczne! Wpisuje z moimi modyfikacjami.

Biscotti

Składniki:

  • 70 g miękkiego masła,
  • 3/8 szklanki cukru,
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 1/2 szklanki prażonego słonecznika i kandyzowanej papai

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać słonecznik i papaje,  wymieszać dokładnie. Z ciasta wilgotnymi dłońmi uformować dwa wałeczki o średnicy ok. 4 cm. Ułożyć je na papierze do pieczenia w sporym odstępie i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie ciasto wyjąć i jeszcze ciepłe (ale przestudzone, inaczej będzie się kruszyć!) pokroić na 2 cm kromeczki. Układać je bokiem na blasze i podpiekać po 8 minut z każdej strony, aż się zrumienią.

 Domowy twarożek jest bardzo łatwy do zrobienia i przede wszystkim- pyszny! Z tych proporcji uzyskamy niewielką ilość delikatnego przysmaku, ale efektem ubocznym jest serwatka, którą można wykorzystać do chleba :), wiec jeżeli po zrobieniu twarożku nuie chcielibyście opuszczać jeszcze kuchni można upiec bochenek ;)...

Domowy twaróg

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka (może być trochę mniej,- opakowanie)
  • szklanka słodkiego mleka

Przygotowanie:

Świeże mleko zagotować, połączyć ze zsiadłym i przestudzić. Na sitku (wyłożonym ściereczką) odcedzić (ok. 0,5 godziny) pamiętając, żeby zachować serwatkę.

          

 Z fantastycznej receptury Doroty :). Robiłam je rok temu i wcale mi nie smakowały. Niedawno ponownie na nie trafiłam na CC i postanowiłam kolejny raz ciacha popełnić. Tym razem wyszły idealne! Przypominają konsystencją ciasto francuskie, ale są o niebo łatwiejsze do przygotowania!

Śmietankowe ciasteczka

Składniki:
- 27 dag maki
- 25 dag masła
- 5 łyżek gestej śmietany
- 1 żółtko
- 1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie
ciasteczka (ja zrobiłam cieniutkie- takie wolę!). Posmarowac białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach
ciasteczek nie ma przeciez cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i
posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temp. 175 stopni, aż będą lekko
zarumienione.

                      

 Nigella Lawson. Wiem, że zdania są podzielone. Jedni lubią jej przepisy, inni uważają, że jest przereklamowana. Jednak rozpoczynają się wakacje- przynajmniej teoretycznie ;), a Lawson ma wiele przepisów na proste, szybkie i całkiem smaczne potrawy, więc myślę,że to świetny czas na wypróbowanie kilku Jej receptur.. Nie sądze, aby chciało się komuś spędzać cenny, wolny czas w kuchni przygotowując pracochłonne potrawy ;)... Zapraszam Was dlatego do wzięcia udziału w nowej akcji- W jednej kuchni z L. Lawson :). Oczywiście należy potraktować ten "tytuł" z przymrużeniem oka ;)... Akcje trwać będzie od 30 czerwca, do 10 września 2009, czyli jest naprawdę dużo czasu zabawę w kuchni! Zapraszam!

Ps. Aby wziąć udział w zabawie należy dopisać się do akcji na "Durszlaku", lub wysłać informację z linkiem/linkami do swoich potraw na fabrykasmaku@vp.pl .

Tutaj kod bannera:  

<a href="http://durszlak.pl/akcje/w-jednej-kuchni-z-l-lawson">Przyłącz się do tej akcji!</a>

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl