...bo lubię piec!
czwartek, 22 września 2011

    

 Ten sernik to zdecydowanie mój nr 1 wśród tego typu wypieków. Sernik to sernik- ciężki, ale delikatny, lekko sypiący się. Koniecznie z prawdziwego, najlepiej tłustego twarogu, bez zbędnych wypełniaczy. Łatwy i szybki, na pewno wyjdzie i zachwyci domowników lub gości. Obiecuje ;)!

 

Sernik

składniki:

150 g masła

900 g twarogu

200 g cukru+ 1/2 szklanki (wedle smaku)

5 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

spód (można pominąć, ale jest tak pyszny i kruchy, że nie warto tego robić!):

75 g masła

140 g mąki

25 g cukru pudru

 

 Składniki posiekać w malakserze, lub po prostu szybko zagnieść. Wylepić ciastem foremkę (tortownica o śr. około 23 cm lub mała prostokątna blaszka) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Przestudzić.

 

Przygotowanie:

 Najszybszym sposobem jest ucieranie masy w malakserze, ale jeśli nie macie tego typu urządzenia twaróg należy zmielić (2 razy) w maszynce. Potem zmiksować wszystkie skadniki mikserem.

 Malakser:

Utrzeć twaróg (długo, powinien być zupełnie gładki), dodać jajka, masło i cukier, ucierać, wsypać mąkę. Masę wylać na podpieczony spód i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni (z termoobiegiem). Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 130 stopni, piec jeszcze ok. 1 h. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na ok. 2 h, wyjąć, przestudzić. 

*zmodyfikowany przepis Agatki z CC

wtorek, 13 września 2011

 Już jestem :). Wracam po corocznej wakacyjnej przerwie, która tym razem wyjątkowo wcześnie się zaczęła. I skończyła ;). Czas jest towarem deficytowym- w końcu zaczął się rok szkolny,  ale mam nadzieję, że uda mi się publikować notkę co najmniej raz w tygodniu. 

 Czy wiecie, że zaledwie za kilkanaście dni miną 3 lata od powstania tego bloga? W ciągu tego czasu bardzo wiele się zmieniło, upiekłam niezliczoną ilość bardziej lub mniej udanych słodkości, a wciąż jestem jeszcze oficjalnie "dzieckiem", co niejako napawa mnie dumą. 

 ciasto

Przesyłam Wam mnóstwo serdeczności i zapraszam na maślankowe ciasto Tobatki- pyszne i łatwe, do zrobienia gdzieś pomiędzy innymi zajęciami. 

 

Ciasto na maślance z owocami

 

składniki ciasta:

  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 0,5 szkl. oleju
  • dowolne owoce (np. jagody, maliny, brzoskwinie, jabłka <pokrojone w plasterki>)

Kruszonka:

  • 185 g mąki
  • 110 g masła
  • 100 g cukru

 Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wymieszać (np. widelcem) i ugnieść do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

ciasto2

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem (w ostateczności można użyć miksera, ale nie ma takiej potrzeby). Przelać do formy. Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok 30- 45 minut.

Ps. Jestem w trakcie tworzenia nowego szablonu, hurra!! :D

Durszlak.pl