...bo lubię piec!
sobota, 26 listopada 2011

 Co roku szukam przepisu na pyszne pierniczki- miękkie, o charakterystycznej konsystencji. Chyba jeszcze nie znalazłam idealnego przepisu, w przeciwieństwie do receptury na piernik, który jest najlepszy na świecie (!). Jednak pierniczki z przepisu Janki (CC) są bardzo zbliżone do mojego ideału. Są miękko-kruche. Zrobiłam ciasto od razu z trzech porcji, czyli 4,5 kg mąki ;). Część leżakuje na balkonie, a 2 blachy ciasteczek już upiekłam i "zapuszkowałam". Zdecydowanie mogę je Wam polecić. Dzisiaj pieczenie kolejnej porcji i lukrowanie, dlatego zdjęcia opublikuje jutro (jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem). 

 

Pierniczki Janki

(sposób wykonania lekko zmodyfikowany przeze mnie)

Składniki: 
- 5 jaj 
- 0,5 kg cukru 
- 1,5 kg mąki 
- 0,5 kg miodu 
- 0,5 kg tłuszczu (masło, margaryna, smalec)
- 0,5 łyżki sody 
- 1 proszek do pieczenia (15 - 20 g) 
- 5 dkg kakao 
- 5 dkg przyprawy do pierników 
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) 

Wykonanie: 
 Cukier, tłuszcz, kakao i przyprawy podgrzać, aż cukier się rozpuści, dodać miód i gotować jeszcze przez chwilę, przestudzić. Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wbić jajka. Wyrobić. Przełożyć do dużego naczynia, garnka i odstawić na minimum 24 h w chłodne miejsce (moje ciasto "leżakuje" od 3 tygodni ;)). 

 Wałkować, wycinać, piec, lukrować... jeeeeść :D!

wtorek, 22 listopada 2011

 Domowo, ciepło, przytulnie. Koc, szklanka kakao lub herbaty, dobra książka, czy odmóżdżające TV... i szarlotka. Najlepsza ze wszystkich, które znajdują się na blogu. Jabłek jest jeszcze mnóstwo, więc korzystajcie i zanim upieczecie pierniczki (moje ciasto koczuje na balkonie od blisko trzech tygodni...), zróbcie tą szarlotkę. A o pierniczkach w następnym poście.

Smacznego.

Szarlotka/Asia/z moimi modyfikacjami/

 

Ciasto:

 3 szklanki mąki

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki drobnego cukru

1 cukier waniliowy

250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

1 jajko

3 żółtka

 

Jabłka:

 2 kg jabłek (dowolnych, ale antonówki i szare renety wiodą prym)

 około 12 łyżeczek cukru

 1 cukier waniliowy

 5 -10 dag rodzynek

 1 łyżeczka cynamonu (koniecznie!)

 

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. 
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka (można wcześniej posypać spód bułką tartą, wtedy na pewno nie nasiąknie).  Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta i nakłuć je widelcem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ps. Zazwyczaj jesienią jest na blogu znacznie mniej wpisów, jednak na nic się tutaj zdadzą obiecanki -cacanki. W końcu szkoła jest szkołą, więc niestety musicie mi wybaczyć notki nie tak częste jak bym chciała.

niedziela, 23 października 2011

 Dzisiaj coś dla fanów krawiectwa- kruche guziczki. Są przede wszystkim smaczne, ale mam wątpliwości co do tego, czy nadają się do innego użytku niż znikanie w głodomorzej paszczy ;). 

*Źródło:CC (Russkaya)

Kruche guziki

Składniki ( 42 sztuki):

* 150g miękkiego masła
* 70g pudru
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 225g mąki
* 3 krople ulubionego aromatu 


Potrzebne nam będą jeszcze : dwa kieliszki różniej wielkości i słomka plastikowa.


Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę; dodajemy żółtko, aromat i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. 
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i dużym kieliszkiem lub literatką wycinamy kółeczka. Mniejszym kieliszkiem dociskamy każde ciasteczko, tak by otrzymać małe wgłębienie.

Słomką robimy po 4 dziureczki. Układamy na blaszce, posmarowanej masłem i podsypanej mąką.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 175 stopni) i pieczemy do delikatnego zarumienienia.

czwartek, 22 września 2011

    

 Ten sernik to zdecydowanie mój nr 1 wśród tego typu wypieków. Sernik to sernik- ciężki, ale delikatny, lekko sypiący się. Koniecznie z prawdziwego, najlepiej tłustego twarogu, bez zbędnych wypełniaczy. Łatwy i szybki, na pewno wyjdzie i zachwyci domowników lub gości. Obiecuje ;)!

 

Sernik

składniki:

150 g masła

900 g twarogu

200 g cukru+ 1/2 szklanki (wedle smaku)

5 jajek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

spód (można pominąć, ale jest tak pyszny i kruchy, że nie warto tego robić!):

75 g masła

140 g mąki

25 g cukru pudru

 

 Składniki posiekać w malakserze, lub po prostu szybko zagnieść. Wylepić ciastem foremkę (tortownica o śr. około 23 cm lub mała prostokątna blaszka) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Przestudzić.

 

Przygotowanie:

 Najszybszym sposobem jest ucieranie masy w malakserze, ale jeśli nie macie tego typu urządzenia twaróg należy zmielić (2 razy) w maszynce. Potem zmiksować wszystkie skadniki mikserem.

 Malakser:

Utrzeć twaróg (długo, powinien być zupełnie gładki), dodać jajka, masło i cukier, ucierać, wsypać mąkę. Masę wylać na podpieczony spód i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni (z termoobiegiem). Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 130 stopni, piec jeszcze ok. 1 h. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na ok. 2 h, wyjąć, przestudzić. 

*zmodyfikowany przepis Agatki z CC

wtorek, 13 września 2011

 Już jestem :). Wracam po corocznej wakacyjnej przerwie, która tym razem wyjątkowo wcześnie się zaczęła. I skończyła ;). Czas jest towarem deficytowym- w końcu zaczął się rok szkolny,  ale mam nadzieję, że uda mi się publikować notkę co najmniej raz w tygodniu. 

 Czy wiecie, że zaledwie za kilkanaście dni miną 3 lata od powstania tego bloga? W ciągu tego czasu bardzo wiele się zmieniło, upiekłam niezliczoną ilość bardziej lub mniej udanych słodkości, a wciąż jestem jeszcze oficjalnie "dzieckiem", co niejako napawa mnie dumą. 

 ciasto

Przesyłam Wam mnóstwo serdeczności i zapraszam na maślankowe ciasto Tobatki- pyszne i łatwe, do zrobienia gdzieś pomiędzy innymi zajęciami. 

 

Ciasto na maślance z owocami

 

składniki ciasta:

  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 0,5 szkl. oleju
  • dowolne owoce (np. jagody, maliny, brzoskwinie, jabłka <pokrojone w plasterki>)

Kruszonka:

  • 185 g mąki
  • 110 g masła
  • 100 g cukru

 Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wymieszać (np. widelcem) i ugnieść do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

ciasto2

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem (w ostateczności można użyć miksera, ale nie ma takiej potrzeby). Przelać do formy. Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok 30- 45 minut.

Ps. Jestem w trakcie tworzenia nowego szablonu, hurra!! :D

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 49
Durszlak.pl