...bo lubię piec!

Babeczki i muffinki

poniedziałek, 07 czerwca 2010

Właśnie wróciłam do domu- z reklamówką pełną ogórków- "na małosolne"... Nigdy ich sama nie robiłam, ale na pewno wyjdą pyszne- znam przecież żelazną zasadę- "jedna łyżka soli na 1 litr wody" ;). Nie mogą nie wyjść.

Babeczki z cytrynowym kremem upiekłam przy okazji kruchych ciastek. Wystarczy wykleić foremki do babeczek, albo silikonowe, do muffinów i uzupełnić lemon curdem. Piekłam je ok. 20 minut w 180 stopniach. Można wykorzystać dowolny curd cytrynowy, np. zrobiony według tego przepisu:

 

 

Lemon curd

45 g masła

80 g cukru

jajko

łyżeczka skórki startej z cytryny

5 łyżek soku z cytryny (lub więcej, do smaku)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w garnku (można zmiksować) i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, do zgęstnienia.

 

Przypominam o Naleśnikowym Tygodniu, który już trwa!

 

 

sobota, 09 stycznia 2010

                   

Kiedy mam gorszy dzień, idę do kuchni. Chyba nie jestem jedyną osobą, która tak robi, prawda?...

 Upiekłam indyka. Upiekłam indyka. Upiekłam indyka. Pisząc te słowa w myślach moduluje głos, żeby zabrzmiało to "dumnie". W całości (indyk był w całości). Nie istotne jest, że z puktu widzenia amerykańskiej gospodyni, która na każde Święto Dziękcznienia piecze w całości indyka to żadek wyczyn. Mierzę zdobyte medale swoją miarą. Ale indyk był planowany od wczoraj, a wczoraj nie wiedziałam, że dzisiaj mój wieczorny, dobry humor usiądzie na laurach. Na dobry wieczór upiekłam babeczki. W pół godziny...

 Miękkie masło utarłam drewnianą łyżką. W czerwonej misce, w czerwonym fartuszku z reniferem. Moim ulubionym. To wygląda tak malowniczo, a ja lubię ładne obrazki. Sielankę. Rodzinę przy stole... Taką z familijnego filmu, albo romantycznej komedii..

 Jakie są moje babeczki? Zwykłe, maślane. Istotne jest, żeby użyć do nich dobrej jakości tłuszczu, bo jest wyczuwalny w babeczkach. Są delikatne, z chrupiącą skórką. I zwykłe. Może dobrym pomysłem byłoby przełożenie ich lemon curdem ;)?

Babeczki (N. Lawson)

  • 125 g miękkiego masła (koniecznie dobrej jakości!)
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (w ostateczności cukru waniliowego- taki dodałam)

 Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C, blachę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami (albo nie- ja używam foremek silikonowych). W misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, ręcznie albo mikserem. Do puszystej masy dodawać po jednym jajku z małą ilością mąki, stale mieszając. Dosypać resztę mąki i dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Do każdej foremki nałożyć równą ilość ciasta (ta ilość wcale nie wystarczy na 12 babeczek,- może na 10 sztuk normalnych rozmiarów). Piec przez 15-20 minut, aż babeczki się lekko zezłocą. Wyjąc po kilku minutach i jeść na zimno. (Naprawdę, tak smakują o niebo lepiej :)...)

wtorek, 09 czerwca 2009

Świetny przepis znalazłam na foody.pl. Muffiny są mało słodkie, "słodkawe"- idealnie nadają się jako "podkład" pod kandyzowane owoce. U mnie zdrowa wersja śniadaniowa-: ok. 0,5 szkl. pokruszonej czekolady (mlecznej), trochę pokruszonych płatków kukurydzianych i kawałki kandyzowanej papai- łącznie szklanka składników. Dorzuciłam jeszcze "na oko" garść płatków owsianych i ziarna słonecznika. Pysznie, zdrowo, (prawie) bezcukrowo...;)

Muffiny- przepis podstawowy

Składniki: (na 12 sztuk)
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia (zmniejszyłam tą ilość do 1 łyżeczki)
2 łyżki cukru (dałam ok. 5 łyżek)
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)
Opis przygotowania:
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
poniedziałek, 06 kwietnia 2009

                   

  "Rozpusta w biały dzień" ;)... Miałam ochotę na coś wiosennego, więc korzystając z najlepszego przyjaciela człowieka- komputera (czasy się zmieniają ;)), znalazłam kilka inspiracji i .. powstały ONE :)

Babeczki z masą cytrynową i malinami

Składniki:

  • kruche spody z ulubionego ciasta (na ok. 20 szt. babeczek- można użyć gotowych korpusów)

  • masa cytrynowa Beaty.Sz  z CC

szklanka cukru
kopiasta łyżka masła
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z cytryny
sok z półtorej cytryny
2 szklanki wody

Jajka ubić z cukrem, rozprowadzić wodą, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, sok i skórkę. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.

  • maliny w syropie (ze słoiczka :)) 

Przygotowanie:

 Do każdego korpusika włożyć po odsączonej malinie, nałożyć masę cytrynową (najlepiej jeszcze gorącą) i ozdobić malinką :). Smacznego!

 

piątek, 24 października 2008

                        

 

Smaczne muffiny. Świetnie się nadają jako coś słodkiego do poobiedniej kawy. Co prawda nie zachwyciły mnie swoim smakiem tak jak autorkę przepisu - Dorotus76. Być może dlatego, że z powodu braku śliwek zrobiłam je z jabłkami i czekoladą ;)  W każdym razie są ok. Bardzo ok ;)

(Pozwolę sobię zacytować przepis z bloga Dorotus76, w nawiasach wpisałam moje drobne modyfikacje :))

Muffinki ze śliwkami

Składniki na około 15 muffinek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu (wykorzystałam jogurt ze śmietaną 50/50)
  • 5 śliwek, pokrojonych na małe kawałki (z braku śliwek dodałam 1 pokrojone w kostkę jabłko i tabliczkę (ok.100g ) czekolady)

Do posypania:

  • 1/4 szklanki cukru demerara

Tradycyjnie - w jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki.

Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem demerara,  piec około 25 minut w temperatutrze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

 
1 , 2
Durszlak.pl