...bo lubię piec!

Mix owocowy

czwartek, 06 września 2012

...czyli pyszne ciasto z sezonowymi owocami, które przygotujesz bez wyciągania wagi ani foremki. 

  Ostatnio często chodzę na ulubiony targ i upajam się świeżością, aromatami, a ostatecznie smakiem plonów. Na przełomie sierpnia i września czas niemal zatrzymuje się i pozwala nacieszyć ostatkami letnich owoców jednocześnie ofiarowując mnóstwo jesiennych smakołyków. Z przyjemnością korzystam z jednych i drugich dodając je do ciast, albo jak w przypadku dzisiejszej "tarty", traktując ciasto jako "zszywkę". Nie trzeba planować na jakie owoce mamy ochotę, wystarczy tylko zagnieść kruche ciasto i dać ponieść się wodzom kolorów. Sprawdzą się zarówno jabłka, jak i śliwki czy brzoskwinie (zresztą wszystkie owoce będą dobre, w przypadku wyjątkowo soczystych wystarczy posypać spód odrobiną semoliny lub bułki tartej). 

 Zagniotłam ciasto z podwójnej porcji składników i zrobiłam dwie tart- ze śliwkami, oraz  z brzoskwiniami. Poniżej proporcje na jedną, średniej wielkości tartę, chociaż w rzeczywistości ciasto składa się nakładając jego brzegi na owoce dzięki czemu zyskuje cudownie rustykalny, domowy kształt. Żadna foremka nie jest potrzebna! :)

    

Rustykalna tarta z owocami/Bajaderka/

 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • pół kostki masła (125 g), można je zastąpić margaryną
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • dowolne owoce (pokrojone w półplasterki (jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki etc., śliwki przekrojone na pół, pozbawione pestek)

Przygotowanie:

 Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez minimum 1 h. 

 Ciasto ułożyć na posypanym mąką kawałku papieru do pieczenia (wielkości blachy) i rozwałkować na koło o śr. około 30 cm. Posypać mąką, płatkami owsianymi, bułką tartą lub semoliną, oraz odrobiną cukru. Ułożyć owoce zostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Brzegi tarty zawinąć do środka tak, żeby lekko nachodziły na owoce i posypać cukrem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 45-50 minut. 

  

wtorek, 22 listopada 2011

 Domowo, ciepło, przytulnie. Koc, szklanka kakao lub herbaty, dobra książka, czy odmóżdżające TV... i szarlotka. Najlepsza ze wszystkich, które znajdują się na blogu. Jabłek jest jeszcze mnóstwo, więc korzystajcie i zanim upieczecie pierniczki (moje ciasto koczuje na balkonie od blisko trzech tygodni...), zróbcie tą szarlotkę. A o pierniczkach w następnym poście.

Smacznego.

Szarlotka/Asia/z moimi modyfikacjami/

 

Ciasto:

 3 szklanki mąki

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki drobnego cukru

1 cukier waniliowy

250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

1 jajko

3 żółtka

 

Jabłka:

 2 kg jabłek (dowolnych, ale antonówki i szare renety wiodą prym)

 około 12 łyżeczek cukru

 1 cukier waniliowy

 5 -10 dag rodzynek

 1 łyżeczka cynamonu (koniecznie!)

 

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i razem przełożyć do prostokątnej formy. Wstawić do lodówki. 
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka (można wcześniej posypać spód bułką tartą, wtedy na pewno nie nasiąknie).  Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta i nakłuć je widelcem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ps. Zazwyczaj jesienią jest na blogu znacznie mniej wpisów, jednak na nic się tutaj zdadzą obiecanki -cacanki. W końcu szkoła jest szkołą, więc niestety musicie mi wybaczyć notki nie tak częste jak bym chciała.

wtorek, 13 września 2011

 Już jestem :). Wracam po corocznej wakacyjnej przerwie, która tym razem wyjątkowo wcześnie się zaczęła. I skończyła ;). Czas jest towarem deficytowym- w końcu zaczął się rok szkolny,  ale mam nadzieję, że uda mi się publikować notkę co najmniej raz w tygodniu. 

 Czy wiecie, że zaledwie za kilkanaście dni miną 3 lata od powstania tego bloga? W ciągu tego czasu bardzo wiele się zmieniło, upiekłam niezliczoną ilość bardziej lub mniej udanych słodkości, a wciąż jestem jeszcze oficjalnie "dzieckiem", co niejako napawa mnie dumą. 

 ciasto

Przesyłam Wam mnóstwo serdeczności i zapraszam na maślankowe ciasto Tobatki- pyszne i łatwe, do zrobienia gdzieś pomiędzy innymi zajęciami. 

 

Ciasto na maślance z owocami

 

składniki ciasta:

  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (małe opakowanie)
  • 0,5 szkl. oleju
  • dowolne owoce (np. jagody, maliny, brzoskwinie, jabłka <pokrojone w plasterki>)

Kruszonka:

  • 185 g mąki
  • 110 g masła
  • 100 g cukru

 Masło rozpuścić i gorącym zalać suche składniki. Wymieszać (np. widelcem) i ugnieść do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

ciasto2

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem (w ostateczności można użyć miksera, ale nie ma takiej potrzeby). Przelać do formy. Posypać owocami i kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok 30- 45 minut.

Ps. Jestem w trakcie tworzenia nowego szablonu, hurra!! :D

środa, 02 lutego 2011

Bardzo łatwy przepis na tą szybką tartę z dżemem znalazlam na blogu Davida Lebovitza. Jeśli pominiemy schładzanie ciasta (tarta wcale na tym nie ucierpi), jej przygotowanie zajmie maksymalnie kwadrans. Można użyć dowolnego dżemu, więc każdy może dostosować smak wypieku do swoich upodobań.

Ps. Dokonałam kilku zmian w składnikach i uprościłam przygotowanie, oryginalny przepis znajdziecie na blogu autora.

 

Tarta z dżemem

110 g masła w temp. pokojowej

100 g cukru (lub trochę mniej, jeśli dżem jest bardzo słodki)

1 duże jajko

1 żółtko

70 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki soli

190 g mąki

450 g dowolnego, gęstego dżemu (porzeczkowy, borówkowy, malinowy itp.)

 

cukier do posypania

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i żółtko, wymieszać, wsypać mąki i sól, wyrobić gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić formę o średnicy 22-24 cm (spód i niezbyt wysoki rant). Włożyć do lodówki i pozostawić do schłodzenia.

Na surowy spód wyłożyć dżem, z pozostałego ciasta formować koła o średnicy ok. 5 cm i ułożyć na wierzchu tarty tak, aby lekko na siebie zachodziły. Posypać cukrem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20-25 minut lub dłużej, do zezłocenia. Smacznego!

 

 

piątek, 15 października 2010

Po raz kolejny kruche ciasto ze śliwkami. Jest zupełnie inne niż to, które zaproponowałam Wam TUTAJ, jednak równie pyszne. Tutaj śliwki są przykryte ciastem i jest ono nieco twardsze niż w cieście wg przepisu Liski. Musicie je upiec i po prostu spróbować! ;)


Kruchy placek ze śliwkami /kwestia smaku

Składniki:

Ciasto:

• 1/2 kg mąki pszennej
• 2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 250 g masła roślinnego lub masła
• 1/2 szklanki cukru
• 2 żółtka
• 2 łyżki gęstej śmietany 18%
Śliwki:
• 1/2 - 1 kg śliwek węgierek
• 5 łyżek mielonych migdałów
• 5 - 6 łyżek brązowego cukru zmielonego na cukier puder lub zwykłego cukru pudru


Przygotowanie:

Na stolnicę przesiać mąkę razem z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtka, śmietanę. Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto i schłodzić (najlepiej w zamrażarce).

Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Wymieszać owoce z mielonymi migdałami i cukrem pudrem (takie śliwki obłędnie smakują!).

Ciasto rozwałkować, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch (ja wylepiłam ciastem formę). Plackiem wyłożyć spód formy i ułożyć na wierzchu śliwki- przecięciem do góry. Zetrzeć na tarce resztę ciasta i posypać nim śliwki. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika, po czym odrazu zwiększyć temp. do 180 stopni. Piec ok. 50- 60 minut.


Ps. Asia radzi, żeby piec ciasto w blaszce 27x37 cm, ale ja upiekłam je w okrągłej tortownicy (26 cm), zostawiając część ciasta (ok. 1/4).


 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl