...bo lubię piec!

Słodycze i pralinki

sobota, 31 stycznia 2009

                  

Tak, tak, potrafię czarować... ;) Ośmielę się napisać więcej - Ty też! Pamiętacie tajemnicze wywary i ich składniki, które przygotowywały wiedźmy z bajek dla dzieci? Nie będe wam proponowała dodawania do np. ciasta suszonych jaszczurek, ale podam recepturę na słodkie, kruche "cukierki"... którą znalazłam w "Nigella ekspresowo" ;) (W nawiasach moje spostrzeżenia)

Hokus Pokus

Składniki na niewielką puszkę, -125 g przysmaku:

  • 100 g drobnego cukru
  • 4 łyżki płynnego golden syrup (ewentualnie sztucznego miodu lub masy krówkowej, ale melasa też powinna się sprawdzić... ja użyłam prawdziwego, gęstego miodu i udało się ;))
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (u mnie tylko 1 łyżeczka- to właśnie ten "magiczny" składnik ;)

        

Przygotowanie:

1. Zmieszaj w rondlu cukier z płynną melasą. W czasie podgrzewania nie trzeba już mieszać.

2. Postaw garnek na ogniu i podgrzewaj, aż cukier się roztopi i zmieni w płynną masę, a następnie bąblujący karmel o kolorze syropu klonowego- to zajmie ok. 3 minut (u mnie dłużej, -ok. 6/7).

3.Zdejmij rondel z ognia, dodaj sodę, zamieszaj i obserwuj, jak syrop zamienia się w pieniącą, złotą chmurę. Natychmiast wylej hokus pokus na arkusz papieru do pieczenia powlekanego silikonem albo na posmarowaną olejem folię aluminiową.

4. Odczekaj, aż masa zastygnie (ok. 20 minut), a potem uderz w kilku miejscach, żeby rospadła się na lśniące odłamki.

Ps. Można zajadać jako chrupiące cukiereczki, albo mocno rozkruszyć i posypać nimi lody, czy ciasto...

niedziela, 18 stycznia 2009

 Dawno, dawno temu robiłam pierwsze podejście do domowych krówek... ale wyszły...mhyy... nie tak jak to sobie wyobrażałam ;) Tym razem, jako że w lodówce zalegała puszka mleka skondensowanego, postanowiłam znowu spróbować wg innej receptury (mojewypieki.blox.pl) i... nie mam nic do zarzucenia moim mordoklejkom! ;)

Domowe krówki

Składniki na około 25 cukierków:

  • 300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie słodzonego (może być kremówka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie olejek pomarańczowy)

Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche.

Durszlak.pl