...bo lubię piec!

Pianki i galaretki

wtorek, 27 marca 2012

   

 KarmeLOVE! Słodkie, piankowe i niemal "takie jak ze sklepu" ;). 

 Wcale nie jestem fanką pianek, ale marshmallows lekko rozpuszczone w gorącym kakao to istny raj. Poza tym, zawsze marzyłam żeby je przygotować, więc kiedy w domu nie było praktycznie żadnych składników z których mogłabym zrobić  jakieś pyszne ciasto, a moje chęci do pokrzątania się w kuchni były ogromne, wyjęłam cukier, żelatynę.. i to właściwie wystarczy :). Spróbujcie! 

             

 

Marshmallows/blue/

 

- 180ml wody
- 2 łyżki żelatyny
- 2 szklanki drobnoziarnistego cukru
- 120ml b.zimnej wody
- olejek waniliowy
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)

 Do miski wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę. W garnku zagotowujemy 180ml wody, powoli wsypujemy (partiami) cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia. Kiedy pojawią się bąbelki, zostawiamy garnek na ogniu jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając. 
Zdejmujemy garnek z cukrem z ognia, włączamy mikser (w misce powinna być "papka" żelatynowa) i powolutku, cienką strużką wlewamy gorącą wodę z cukrem. Jeśli macie ręczny mikser to radzę uzbroić się w cierpliwość bo czeka Was ok 20 minut miksowania - w tym czasie ten przezroczysty płyn zamieni się w białą, puszystą masę. Po tym czasie można dodać olejek zapachowy i (opcjonalnie) barwnik. Jeśli masa jest bardzo gęsta - można wyłączyć mikser, jeśli nie - pomiksować jeszcze 5-10 minut. Kiedy jest gotowa wylewamy ją do przygotowanej formy, wyrównujemy szpatułką i odstawiamy do stężenia na minimum 6 godzin (a jeszcze lepiej na całą noc). Można formę włożyć do lodówki ale nie jest to konieczne, natomiast warto ją owinąć folią żeby wierzch nadmiernie nie wysechł. Wierzch można posypać mąką ziemniaczaną, żeby pianki nie były klejące.

Ps. Gotowałam <smażyłam?> cukier z wodą na dużym ogniu. Dzięki temu skarmelizował się i uzyskałam pianki karmelowe :)

Durszlak.pl