...bo lubię piec!

Placki, naleśniki, racuchy

piątek, 29 października 2010

No i stało się. Od dziś będziemy jeść gołąbki, pierogi, schabowe... ;). Grumko już po raz trzeci zorganizowali akcję gotujemy po polsku!" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Z okazji rozpoczęcia patriotycznego tygodnia zapraszam Was na serniczki. To pyszne placuszki z twarogu, które zawsze przygotowywała dla mnie babcia. Są naprawdę wspaniałe! Idealne na śniadanie i podwieczorek, składniki wystarczy wymieszać i usmażyć zgrabne krążki :)

 

Serniczki

 

składniki:

200 g (kostka) twarogu

75 g mąki

25-50 g cukru (do smaku)

jajko

olej do smażenia


Przygotowanie:

Twaróg rozdrobnić widelcem, utrzeć z jajkiem i dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Masa powinna być gęsta, ale lekko płynna (w razie potrzeby dodać jeszcze jedno jajko, albo dosypać trochę mąki). Nakładać łyżką na patelnie z kilkoma kroplami oleju i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia. Podawać gorące, z cukrem i śmietaną.

Gotujemy po polsku!

sobota, 15 maja 2010

Znalazłam je wczoraj u Agaty i zaplanowałam na dzisiejsze śniadanie. Dzisiaj doszłam do wniosku, że mogłabym je jeść każdego ranka :)... Są bardzo delikatne i puszyste. Świetne!

Delikatne pancakes maślankowe

Składniki (na ok. 20 sztuk):
2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
2 filiżanki maślanki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki cukru
2 jaja
2 łyżki oleju
nasionka z 1/2 laski wanilii (zrobiłam wersję cytrynową- starłam skórkę z 1/2 sparzonej cytryny)

Przygotowanie:
Żółtka lekko ubić z olekem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.

 

...a na pszenno-żytni chleb z ziarnami, na zakwasie, zapraszam TUTAJ :)

sobota, 16 stycznia 2010

  

 To jedno z "tych dań". Puszyste, łatwe i szybkie (oprócz wyrastania...)- a ośnieżone cukrem pudrem wyglądają i smakują wspaniale!

Racuchy

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

 Suche składniki wymieszać. Zrobić w nich wgłębienie i wlać wodę. Wkruszyć drożdże- pozostawić na 5 minut, żeby "ruszyły". Wbić jajko i starannie wyrobić wszystkie składniki (można je wymieszać drewnianą łyżką- zajmie to ok. 5 minut-  ciasto musi być gładkie!). Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze).

 rozgrzać frytkownicę (lub olej w dużym garnku), moczyć w gorącym tłuszczu łyżkę i nakładać porcje ciasta. Smażyć ok.2-3 min. z każdej strony. Podawać na ciepło- ale ja uwielbiam zimne racuchy ;)...

 

wtorek, 08 grudnia 2009

.."Danio" na przykład. Dzisiaj bez zdjęcia- bo zrobić nie zdążyłam. A świadczy to o tych "pączkach" bardzo dobrze ;). I wszystkie składniki są  w domu. I wszystko wystarczy zmiksować. I samo smażenie to pestka (o ile brało się rok temu udział w fantastycznej zabawie "Gotujemy po polsku" Grumko i "wygrało się vel otrzymało" frytkownicę ;))... Smakują inaczej, są bardziej wilgotne,- mniej puszyste, takie "ciastowe, a nie drożdżowe"... Wspaniałe :). Tzn. ja je bardzo lubię, a podobne jadłam w te wakacje, więc kojarzą się z fajnymi wspomnieniami... Plaża, morze i niby pączki. Koniecznie w cukrze pudrze. Niebo ;)! (W pół godziny!)

Niby Pączki

1,5 szkl. mąki

3 jajka

łyżka octu

łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia

serek waniliowy- w zmowie z producentem nie jestem- ale polecam "Danio" ;) (ok. 1 i pół opakowania- 200-250 g)

cukier waniliowy (duże opakowanie)

olej do smażenia

dużo cukru pudru do posypania ;)

 

Przygotowanie:

Zmiksować jajka z serkiem, dodać pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie i kłaść łyżką na rozgrzany olej (185 stopni). Smażyć przez kilka minut- do wyraźnego zbrązowienia.

Smacznego! :)

 

 

czwartek, 04 czerwca 2009

Było smacznie i miło, ale niestety szybko się skończyło nasze "naleśnikowanie"... :) Dziękuje za liczne przystąpienie do zabawy i mam nadzieję, że "tydzień" pozwolił wam odkryć nowe oblicze naleśnika ;) (choćby jako latającego po kuchni potwora chlapiącego na wszystko olejem ;))... Dziękuje! Dziękuje! Dziękuje!

Oto podsumowanie naszych wyczynów... (kolejność przypadkowa!) ;D:

KONIEC :)

 
1 , 2
Durszlak.pl