...bo lubię piec!

Ciasta ucierane i inne (typu keks, babka)

niedziela, 09 stycznia 2011

Piekłam i zachwalałam już kilka keksów, m. in. ten, keks popularny (z mojej ulubionej książki z przepisami :)) i łatwy keks BeatySz. Jednak przepis Pierre Herme bije na głowę wszystkie zamieszczone wcześniej receptury! Gwarantuje Wam, że po zjedzeniu pierwszego kawałka wpadniecie po uszy ;)...

keks

Cytuję za Małgosią.dz, uwzględniając swoje zmiany:

Keks angielski
inspirowane Pierre Herme z książki „Desery”

200 g w temperaturze pokojowej + 10g masła dodatkowo
150 g cukru pudru (cukru kryształu)
4 jajka
300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
15 g proszku do pieczenia
500 g bakalii (rodzynki, kandyzowane ananasy i skórki z cytrusów, suszone morele, żurawina suszona, figi, śliwki suszone lub inne)
150 ml rumu + 100 ml do nasączania

2 łyżki galaretki morelowej  (pominęłam)
100 g kandyzowanych wiśni (pominęłam)

Dzień wcześniej (lub przynajmniej 2-3 godziny) zalać rodzynki 150 ml rumu. Odstawić do macerowania.
Rodzynki osączyć z rumu (rumu nie wylewać!). Bakalie pokroić w niezbyt duże kawałki. Dołożyć do rodzynek i całość obtoczyć 2 łyżkami mąki pszennej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 st. C. Przygotować foremkę keksową o długości 28 cm – wysmarować masłem i osypać odrobiną mąki.
300 g mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. W misie utrzeć 200 g masła z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku, a następnie stopniowo dosypywać mąkę na przemian z rumem, w którym nasączane były rodzynki. Gdy ciasto będzie już gładkie – dodać bakalie – wymieszać dokładnie najlepiej drewniana łyżką lub silikonową szpatułką.
Foremkę wypełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Jednocześnie obniżyć temperaturę do 180 st.C.
W małym rondelku roztopić pozostałe 10 g masła. Ciasto piec przez ok. 10 min. aż na powierzchni utworzy się delikatna skórka. Wyjąc ciasto z piekarnika, zanurzyć nóż w roztopionym maśle (ja zamiast masłem posmarowałam ostrze noża olejem) i naciąć ciasto wzdłuż, po to by równomiernie rosło. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy.
Odstawić ciasto do ostygnięcia na 10 min. Wyjąc z formy i nasączyć 100 ml rumu. W rondelku roztopić morelową galaretkę i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Posmarować wierzch ciasta galaretką i udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Zimne ciasto zawinąć w folię spożywczą.


Piekłam z podwójnej porcji. Ostatni etap dotyczący nasączaniem alkoholem i dekorowanie – pominęłam.

poniedziałek, 22 listopada 2010

Pewnie, że ciasto- krówkowe! ;) Pytanie skierowane oczywiście do krówki- cukierka, bo łaciata krasula raczej niewiele ma wspólnego ze słodyczą ;). Oto jedno z tych magicznych ciast, które można przestać robić w polowie, a efekt będzie przepyszny. Podobnie, jak w niektórych sernikach- kiedy surowa masa serowa okazuje się tak pyszna, że połowę możnaby pochłonąć od razu, tak i tutaj- pierwszym krokiem jest przygotowanie karmelu (a właściwie masy przypominającej toffi), który jest tak wspaniały, że trzeba mieć bardzo silną wolę, aby nie zrezygnować z dodania pozostałych składników i nie zjedzenia krówki łyżeczką ;D!. Ale warto się powstrzymać :)...

Tak naprawdę, to "po prostu" babka z karmelową nutką, o fantastycznym, jasno brązowym kolorze i z delikatnie skarmelizowaną, błyszczącą skórką. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Dla amatorów tego typu ciast :)

Ciasto karmelowe
/źródło: Tessa Kiros/Liska


200 g cukru
125 ml śmietanki (słodkiej 30 %)
125 ml mleka
200 g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzeszków ziemnych w karmelu (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką (ja wyłożyłam tortownicę o średnicy 23 cm papierem do pieczenia).
Cukier wsypać do rondla i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż powstanie karmel.
Zdjąć z ognia i ostrożnie (może pryskać!) wmieszać do karmelu mleko i śmietanę.
Mieszać trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Jeśli karmel zaczyna twardnieć lub pojawiają się w nim grudki, należy podgrzać go na małym ogniu, mieszając. (karmel raczej na pewno nie połączy się od razu z mlekiem, więc warto podgrzewać go na malutkim ogniu).
Masło utrzeć w misce. Ucierać wlewając powoli karmel, wbić jajka i wanilię. Masa będzie dosyć rzadka.
Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy (lub nie).
Wlać do formy. Piec 34-40 minut (ja piekłam ok. 1 h). Z zewnątrz ciasto powinno być rumiane i chrupiące, w środku - lekko wilgotne.
Wystudzić w formie.
Smacznego!

sobota, 24 kwietnia 2010

To naprawdę najlepszy keks jaki jadłam! Krucho- miękki, z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Niebo w ustach! :) Przepis podała na forum CC BeataSz. Naprawdę musicie go upiec!

Łatwy keks

składniki:

3/4 szkl. wody

1- 2 szklanki cukru (ok. 1,5 szklanki to idealna ilość)

2 torebki cukru waniliowego

1 kostka (250g) margaryny

2 i 1/2- 3 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

bakalie (ok. 0,5 kg- duża ilość suszonych owoców np. śliwek sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne)

Przygotowanie:

Wodę z cukrami (zwykłym i waniliowym) zagotować, dodać margarynę, rozpuścić. Przestudzić, dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wsypać drobno pokrojone bakalie obtoczone w mące ziemniaczanej. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przełożyć do keksówek (2x ok. 25 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 1 h.

 

piątek, 17 kwietnia 2009

               

 Jeżeli chodzi o sposób wykonania- to ciasto w 5 minut. Jednak kiedy mamy na myśli smak... Uwielbiam je i mogłabym jeść codziennie! Nie jest piaskowe, ani suche, nie przypomina też konsystencją ciężkiego brownie, ani delikatnej bezy... Jest takie, jakie powinno być TO ciasto z owocami. Zna je prawie każdy. Ja wcześniej korzystałam z "receptury łyżkowej", teraz przygotowuje je wg szklankowego przepisu Ruzi z CC. Tym razem dodałam brzoskwinie i odrobinę kakao do części surowego ciasta. Pysznie!

Ciasto z owocami 

 4 jaja
1 szklanka cukru
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. mąki luksusowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (np truskawki, jagody, wisnie, jablka)
aromat (np. pomarańczowy)

zmiksowac cale jaja z cukrem, dodac olej i miksowac, na koniec dodac make z proszkiem, zapach i wszystko razem dobrze zmiksowac. foremke wysmarowac tluszczem lub wylozyc papierem do pieczenia, wylac ciasto i na ciescie ulozyc owoce. piec ok godzinke w uprzednio nagrzanym piekarniku.

                                

 

poniedziałek, 08 grudnia 2008

        

                            

Proste, smaczne, babkowe ciasto. Pewnie jest niewiele osób, które go nie próbowało :). Ponieważ ciasto odrobinę przypiekłam, oblałam je czekoladą i ozdobiłam masą plastyczną - na prawdziwą zebrę :D. Przepis na masę we wpisie (kategoria: inne), a recepturę na polewę zamieszcze później w innej notce.

Zebra
(wg przepisu Aleex)

  • 5 szt jajek
  • 1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
  • 2 szklanki cukru
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szt aromatu waniliowego

    Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać olej, oranżadę i olejek zapachowy. Wszystko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części: do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Na sam środek formy wlewać na przemian po łyżce każdego ciasta: raz jedno, raz drugie.. do wyczerpania. Piec w tem 220 C ok 50 min.
  •  
    1 , 2
    Durszlak.pl