...bo lubię piec!

Ciasta z masą/kremem

wtorek, 31 marca 2009

               

 Dorotus na swoim blogu (skąd zaczerpnęłam dzisiejszą recepturę) doskonale ujęła definicję eklerka ... bo "Jak by nie patrzeć, eklerki, to po takim małym kawałku karpatki dla każdego"...  pysznym kawałku...;)

Eklerki

(przepis "skopiowany" od Dorotus, pozwoliłam też sobie pozostawić uwagi w nawiasach, ponieważ moje są właściwie takie same :))

Ciasto parzone na 18 sztuk:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 nieduże jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę

i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Ptysie powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Creme patissiere waniliowy:

  • 600 ml mleka
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 ml likieru (Grand Marnier, Brandy, Kirsch), niekoniecznie

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do białości (ja robię to mikserem koncówką do ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. 

Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc

) i zagotować, cały czas mieszajac drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować około 1 mm, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika i wmieszać likier (niekoniecznie). Ostudzić, mieszając, bo lubi się formować 'kożuch'. 

 

* na taki krem można położyć folię (by nie zrobił się 'kożuch') i trzymać w lodówce do 3 dni

** aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki, lekko ubitej, na samym końcu (ale wtedy będzie go z pewnoscią zbyt wiele, na tą porcję eklerków)

Wykonanie:

Krem umieścić w rękawie cukierniczym, lub łyżką - wykładać na spody eklerków, przykrywać górą ciastek.

wtorek, 17 marca 2009

                 

 TO ciasto zaczarowało moje kubki smakowe! :) Chrupiące, nieco listkujące się ciasto i budyniowa masa... Na górze kołderka z cukru pudru i kakao... Brzmi smakowicie, prawda? ;)

 Muszę też wspomnieć, że nie ma prawa nie wyjść... Zapomniałam do masy budyniowej dodać jajka... Wbiłam je do już ugotowanego mleka z mąką i cukrem, zmiksowałam i... udało się ;)

Napoleonka (wg Dorotus, mojewypieki)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna/masło (250 g)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%) (dałam trochę mniej)

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko (rozwałkowujemy!? Nie wiem, jak to zrobiła Dorotus76, ale ja ciasto rozciągnęłam :)), kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.

Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i maką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który goracy wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.

Durszlak.pl